Ga terugHome      Nieuws      Autodelen in Nederland wordt steeds populairder
Nieuwsbericht

Autodelen in Nederland wordt steeds populairder

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Steeds meer mensen in Nederland maken gebruik van de mogelijkheden van autodelen. Dit jaar telde Nederland al 730.000 gebruikers van deelauto’s volgens CROW. Dat is een stijging van het aantal gebruikers van maar liefst 42 procent ten opzichte van 2019, toen er nog 515 duizend gebruikers waren. De grote stijging van het aantal gebruikers van autodelen is goed nieuws omdat autodelen duurzaam is. Mensen die gebruik maken van autodelen pakken minder vaak de auto en rijden minder korte afstanden.
Een autosleutel wordt van de ene hand aan de andere gegeven

Om ervoor te zorgen dat autodelen in Nederland echt een succes wordt, moeten er wel nog meer deelauto’s bijkomen. Wat betreft het totale aantal auto’s gaat de gemeente Amsterdam aan kop met meer dan 11 duizend deelauto’s. In deze stad groeide het aantal deelauto’s dan ook het hardste dit jaar. De steden Utrecht en Den Haag tellen elk ruim 5.000 deelauto’s. Toch gaat Utrecht voorop wat betreft het aantal deelauto’s per 100.000 inwoners, dat zijn er in Utrecht namelijk bijna 1.500 en daarmee staat de stad op de eerste plaats. Ook in de gemeente Rotterdam groeide het aantal deelauto’s dit jaar hard en de stad staat hierdoor voor het eerst in de top-10. Het gaat dus goed in de vier grote steden met het aantal deelauto’s maar bijvoorbeeld ook in de gemeenten Haarlem, Amersfoort en Groningen.

Coronacrisis zorgt voor meer autodelen
De coronacrisis heeft waarschijnlijk een positieve impact gehad op het gebruik van autodelen. Bij veel aanbieders bleek dat er sprake was van een sterke stijging van de vraag naar autodelen na de intelligente lockdown. Dit is waarschijnlijk te verklaren doordat werd aangeraden om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen. Het voelt voor gebruikers van autodelen wellicht veiliger om een individuele vorm van vervoer te hebben.

Makkelijk elektrisch rijden uitproberen
Wil je elektrisch rijden uitproberen? Ook hiervoor is autodelen heel geschikt, want van de huidige deelauto’s, zijn er bijna 4.000 volledig elektrisch. In vergelijking per het aantal elektrische privéauto’s is het aandeel elektrische deelauto’s veel groter. Wie gebruik maakt van zogenaamde free-floating deelauto’s (auto’s zonder een vaste parkeerplaats) vindt altijd een elektrische auto. Een voorbeeld hiervan is de aanbieders MyWheels.

Doelstelling uit akkoord ‘Green Deal Autodelen 2’ behaald
Met de sterke stijging van het aantal gebruikers werd dit jaar de doelstelling van het akkoord ‘Green Deal Autodelen II’ al ruimschoots behaald. Hierin spraken overheden, bedrijven en organisaties namelijk af om in 2020 de mijlpaal van 700.000 gebruikers van autodelen te bereiken. Natuur & Milieu ondertekende dit akkoord ook in 2018. Het totale aantal deelauto’s moet nog wel flink groeien. Er rijden in totaal in Nederland ongeveer 64.ooo deelauto’s rond en dat moeten er in 2021 100.000 zijn. Met een betere landelijke dekking van deelauto’s wordt het voor iedereen aantrekkelijker om te gebruiken.

Zelf ook autodelen?
Wil je zelf ook gebruik maken van autodelen? Kijk dan op www.autovandestraat.nl voor handige tips. Woon je in Gelderland en wil je elektrisch autodelen ervaren? Schrijf je dan samen met jouw straat in voor onze actie Auto van de Straat en maak extra voordelig kennis met elektrisch autodelen. Op de website vind je meer informatie en kun je je direct aanmelden.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter