Ga terugHome      Nieuws      Jacht op ‘watermonsters’ is geopend
Nieuwsbericht

Jacht op 'watermonsters' is geopend

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
De jacht op de watermonsters is geopend! Sinds half juni zijn er voor het nationale wateronderzoek Vang de Watermonsters over heel Nederland meetkits verspreid. Hiermee kunnen mensen zelf de waterkwaliteit van kleine wateren in de buurt meten. Al 1380 burgerwetenschappers hebben metingen uitgevoerd op evenveel verschillende locaties. De uitkomsten helpen ons om de waterkwaliteit van kleine wateren (sloten, grachten, plassen en vennen) in beeld te brengen. We hopen dan ook dat nog meer mensen ons helpen met meten. 
Ouder en kind hurken aan slootrand en nemen een watermonster

Onderdeel van het onderzoek is een nitraatmeting. Die waarde geeft inzicht in hoeveel mest en/of voedingsstoffen er in het water zit. Ook kunnen de deelnemers aan het onderzoek aangeven hoeveel waterplanten, waterdieren en zwerfafval ze in en om het water aantreffen. Met een zelfgemaakte Secchi-schijf meten de onderzoekers ook de helderheid van het water. Stuk voor stuk belangrijke indicatoren voor de kwaliteit van het water.

Meer metingen hard nodig
We hopen dat nog meer mensen die de meetkits hebben aangevraagd aan de slag gaan. Er zijn namelijk al bijna 15.000 meetkits verstuurd! Deelnemers kunnen tot 1 augustus hun meetgegevens invoeren. Het onderzoek kost ongeveer een half uurtje tijd en handige instructiefilmpjes helpen de onderzoekers op weg.

Waterkwaliteit op de politieke agenda
De overheid meet standaard de waterkwaliteit in de grote rivieren, kanalen, het IJsselmeer en de andere grote meren, maar op veel andere plekken in Nederland wordt de waterkwaliteit nooit of niet regelmatig gemeten. Dat is jammer, want juist deze wateren zijn de haarvaten van het watersysteem in Nederland. In oktober verwachten we ons rapport met onderzoeksbevindingen te publiceren. De uitkomsten van het onderzoek zetten we in om het belang van goede waterkwaliteit en biodiversiteit in en rond het water in Nederland hoger op de politieke agenda te zetten.

 

Het onderzoek is ondertussen afgerond. De resultaten vind je op deze webpagina.

Kaart van Nederland met blauwe stipjes

Het wateronderzoek Vang de watermonsters is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner ASN Bank en zeven Nederlandse waterschappen.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter