Vegetarisch eten
Wil je helemaal geen vlees of vis meer eten? Dan kies je ervoor om vegetarisch te eten. Nog maar zo’n vijf procent van de Nederlanders eet helemaal geen vlees. Toch heeft deze keuze veel positieve gevolgen voor het milieu en de dieren in de veehouderij. Het is daarom een hele goede stap om te zetten. Wil jij dit ook? Wij helpen je graag op weg.
Ontdek zelf hoe lekker, gemakkelijk en betaalbaar vegetarisch eten is
Ga aan de slag met recepten of verdiep je in informatie over vegetarische voeding.
Gratis online kookboek: Lekker vegetarisch koken
Elke dag sta je weer voor dezelfde keuze: wat eet ik vanavond? Kies dan eens wat vaker voor een gerecht zonder vlees of vis. Wij helpen je graag op weg. In ons gratis e-kookboek vind je heerlijke vegetarische recepten die je snel op tafel tovert. Geschikt voor vegetariërs en flexitariërs!
Is vegetarisch eten gezonder?
Er is wetenschappelijk bewijs dat veel rood en bewerkt vlees eten ongezond is. Dit vlees bevat namelijk veel verzadigde vetten en weinig voedingsvezels. Een gezond vegetarisch dieet bevat juist meer vezels en minder verzadigde vetten en kan dus gezonder zijn dan regelmatig rood en bewerkt vlees eten. Maar ook als je vegetarisch eet, blijft het belangrijk dat je niet te veel zout, vet en suikers binnenkrijgt. Of het nu gaat om je ontbijt, lunch of een feestelijk diner: variatie is belangrijk.
Als je gezond vegetarisch eet, geef je verschillende groenten, fruit, granen en peulvruchten de hoofdrol te geven in jouw maaltijden en vul je dit aan met een beperkte hoeveelheid magere zuivel, kaas en eieren. Dan heb je in principe een volwaardig en gezond vegetarisch eetpatroon en krijg je voldoende ijzer, vitamine B12 en eiwitten binnen. Eet je elke avond friet met mayonaise? Dan eet je uiteraard ook vegetarisch, maar heel gezond is het niet.
De meeste vegetariërs eten nog wel zuivel, kaas en eieren, maar ook die producten bevatten veel verzadigde vetten. Wil je liever helemaal geen zuivel, kaas en eieren eten? Dan kun je er ook voor kiezen om deze dierlijke producten te vervangen door plantaardige vervangers, die hebben soms minder vet en bevatten vaak meer voedingsvezels. Let hierbij wel op dat kant-en-klare vleesvervangers niet per definitie gezond zijn. Controleer de etiketten op het eiwit-, vet- en zoutgehalte om te beoordelen of iets een gezonde keuze is.