Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Vegetarisch eten      Alles over eieren
Artikel

Alles over eieren

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Gemiddeld eten Nederlanders twee eieren in de week. Hoeveel je er ook eet, voor veel mensen hoort een ei erbij. Het is een goede bron van eiwitten voor flexitariërs en vegetariërs. In dit artikel hebben we allerlei lekkere recepten met, je raadt het al, ei.
hand met schaal eieren

Voor welk ei ga jij?

Welke keuzes maak je voor duurzame eieren? Dat ligt een beetje aan wat je zelf belangrijk vindt. Kies je voor duurzaam, voor dierenwelzijn, of probeer je alle boxen te vinken? In het laatste geval kun je kiezen voor eieren met het drie sterren Beter Leven-keurmerk of ei vervangen. Biologische eieren garanderen dat de voeding die een kip krijgt duurzaam is geteeld. Bovendien hebben deze kippen een buitenverblijf én in de stal meer ruimte dan scharrelkippen. Ook in het Rondeel heeft de kip een buitenverblijf, binnen meer ruimte dan scharrelkippen, en is er aandacht voor duurzaamheid.

Op de meeste eieren staat een gestempelde code, waaraan je kunt zien met wat voor soort ei je te maken hebt. Kijk naar het eerste cijfer:

 • 0 = biologisch (kippen leven zo natuurlijk mogelijk)
 • 1 = vrije uitloop of graseieren (ruime stal en uitloop naar buiten)
 • 2 = scharrel (kippen zitten in een stal en komen niet buiten)
 • 3 = kooi (zie je gelukkig niet vaak meer, want dit is wel heel dieronvriendelijk)
kippen op stuk gras

Recepten

Doordat eieren een bron zijn van hoogwaardige eiwitten, hebben ze een plek in ons Menu van Morgen verdiend. Niet dat we nu massaal meer eieren moeten gaan eten, maar een eitje op z’n tijd is een goede bron van voedingsstoffen! Omdat het standaard gekookte of gebakken eitje je ook kan gaan vervelen, geven we je hier wat inspiratie voor wat je nog meer met je eitje kunt! En eet je geen eieren? Ook dan hebben we nog een leuk ideetje voor je.

 1. Mini tortilla-quiches met ei en kaas
  Een kleine snack: lekkere tortilla-quiches voor de Paasbrunch die je met van alles kunt vullen!
 2. Roze bieteneitjes met radijs
  Deze eieren zijn natuurlijk gekleurd door bieten en daarna lekker gevuld. Staat toch feestelijk op tafel?
 3. Toast met ei, avocado en boerenkool
  Probeer voor een goede kickstart in de ochtend dit avocado, ei en boerenkool-toast recept: geen zoete snufjes, maar lekker hartig!
 4. Meringue paaseitjes met mangopuree
  Deze eitjes gemaakt van meringue met een dooier van mangosaus zien eruit als spiegeleieren. Ben je vegan? Geen probleem! Vervang dan het eiwit door aquafaba.