Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Vegetarisch eten      Eet yoghurt zonder zorgen
Tips

Eet yoghurt zonder zorgen

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Nederland is een echt zuivelland, we zijn dol op yoghurt. Genoeg soorten yoghurt in de schappen dus. Maar yoghurt is niet zo goed voor het klimaat. Met welke soorten yoghurt houd je nu het meeste rekening met het milieu? Wij hebben dit uitgezocht door tien verschillende dierlijke en plantaardige yoghurtsoorten te onderzoeken op dierenwelzijn en milieu.
bakje yoghurt met muesli

Sojayoghurt

De grote winnaar is sojayoghurt! Kies vaker voor sojayoghurt, want deze winnaar scoort zowel op het gebied van milieu als dierenwelzijn erg hoog. Soja scoort zo hoog op duurzaamheid omdat de sojabonen uit gebieden (Europa en Noord-Amerika) komen, waar geen boskap voor de teelt heeft plaatsgevonden. Omdat sojayoghurt bovendien niet afkomstig is van dieren, scoort het een 10 op dierenwelzijn.

visual duurzame yoghurt

Kokosyoghurt

Hoe zit het met kokosyoghurt? Kokosyoghurt is een populaire soort yoghurt. Uit ons onderzoek blijkt echter dat kokosyoghurt heel slecht voor het milieu is. Deze soort yoghurt scoorde in 2016 nog een 1 op milieu, omdat er vrij veel kokosnoten nodig zijn voor een bakje kokosyoghurt. Daarentegen scoort de kokosyoghurt wel een 10 op dierenwelzijn, aangezien het (net zoals de soja yoghurt) niet afkomstig is van dieren.

Liever iets anders?

Wil je toch liever koeienyoghurt? Dat kan, maar kies dan wat vaker voor een biologisch product met een laag vetpercentage. Magere yoghurt heeft een lagere milieu-impact dan volle yoghurt. Ook kun je kiezen voor yoghurt met het Beter Leven Keurmerk.  Zuivel met dit keurmerk zorgt niet alleen voor een beter leven voor de koeien en kalfjes op de melkveehouderij, maar is ook beter voor de natuur en het milieu.

Liever geitenyoghurt? Kies dan voor een biologisch product. Het biologische keurmerk garandeert je dat je zuivelproduct hoger scoort op het dierenwelzijn dan de reguliere yoghurt soorten.

Waarom kiezen voor yoghurt-alternatieven?

Zuivel – melk, yoghurt en kaas – heeft veel impact op onze omgeving. Dit komt door de mest, broeikasgassen, het veevoer en watergebruik die betrokken is bij de melkveehouderij. De mest verzuurt onze bodem en een te veel aan mest vervuilt onze sloten. De broeikasgassen zorgen voor het vrijkomen van methaan en lachgas. Dit zijn zelfs nog sterkere broeikasgassen dan CO2 en dragen bij aan klimaatverandering. Daarnaast is er ontzettend veel land voor het veevoer nodig, waardoor we (in ons kleine landje) genoodzaakt zijn om 75% van de benodigde ruimte van de voedselconsumptie te verplaatsen naar het buitenland. Ten slotte is het watergebruik heel hoog. Er zijn dus genoeg redenen om bij de aankopen van zuivel te letten op het dierenwelzijn en het milieu.