Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Huis isoleren      Hoe kun je deuren isoleren voor een comfortabel huis? 
Tips

Hoe kun je deuren isoleren voor een comfortabel huis? 

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
Deuren in je huis isoleren, dat is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je je huis wilt isoleren. Maar ook het isoleren van deuren in je huis kan je flink geld besparen. Tocht kruipt namelijk gemakkelijk via kieren in je deur je huis binnen. Dat zorgt voor extra stookkosten en dus CO2-uitstoot. In dit artikel geven we je alleen tips om kou en tocht buiten de deur te houden. Deze tips gelden dus niet altijd voor geluidsisolatie.   
deur met tochtstrip en tochtrol

Welke soorten deuren kan je isoleren?  

Er zijn verschillende deuren die je kan isoleren. Zo loont het niet alleen om de voordeur te isoleren, maar kan je ook gemakkelijk besparen door deuren binnenshuis en zolderluiken aan te pakken.

Welke opties zijn er om buitendeuren te isoleren?  

Veruit de meeste kou en tocht komt via je voor- en achterdeur je huis binnen. Het loont daarom het meest om deze deuren te isoleren. Er bestaan verschillende opties:

Optie 1

De meest voor de hand liggende optie is om de gehele voor- en/of achterdeur te vervangen. Zeer energie neutrale woningen hebben een deur met een dikte tussen de 67 en 80 mm. Maar niet alleen de dikte van de deur is belangrijk. Deuren hebben namelijk een eigen U-waarde. Een U-waarde wordt gebruikt om de isolerende waarde van een deur weer te geven. Hoe lager de U-waarde hoe meer energiebesparing en dus klimaatwinst.

Optie 2

De buitendeuren kan je gemakkelijk isoleren door een tochtborstel of dorpelstrip te plaatsen. Het is belangrijk eerste het oppervlakte goed te ontvetten, voordat je een product met plakstrip bevestigd. Op die manier blijft de strip voor lange tijd op zijn plaats.

Optie 3

Het kan zijn dat in je buitendeur een glazen ruit is verwerkt. Ook via de ruit van je deur kan kou naar binnen trekken. De beste optie is om het glas in je deur te laten vervangen door HR++. Maar je kan ook gemakkelijk en goedkoop zelf kozijnfolie plaatsen aan de binnenkant van de ruit. Het kozijnfolie vormt dan een extra luchtbuffer tussen de buiten- en de binnenlucht. Let er wel op dat je kozijnfolie niet mag aanbrengen op HR, HR++ of triple glas.

Optie 4

De brievenbus in je deur kan je gemakkelijk isoleren door een brievenbusborstel aan te brengen of een klep te plaatsen. De allerbeste manier om je brievenbus te isoleren is om deze af te plakken en een losse bus buiten de deur te plaatsen.

Optie 5

Heb je een kat thuis? Dan heb je vast wel eens een klepperend kattenluik gehoord. Oudere kattenluiken kunnen aardig wat tocht doorlaten. Het loont daarom om je oude kattenluik te vervangen voor een tochtvrije versie.

Hoe kan je je binnendeuren isoleren?  

Binnendeuren laten weliswaar niet zoveel kou door als buitendeuren, maar ook binnenshuis zijn er tips om er lekker warm bij te zitten.

  • Deurdrangers zorgen ervoor dat deuren automatisch dichtvallen. Het heeft vooral nut om deze te plaatsen bij deuren die warme en kouden ruimtes van elkaar scheiden, zoals de gang en de woonkamer.
  • Ook bij binnendeuren kan je een tochtborstel plaatsen. Hiervoor geldt net als bij deurdrangers dat je deze het best kan plaatsen bij deuren die koude van warme ruimtes scheiden.

Uiteindelijk is het belangrijk om goed geïsoleerde kamers te ventileren. Op deze manier ga je vochtige lucht tegen. Verse lucht is makkelijker te verwarmen en gaat schimmelvorming tegen.

ingezoomde foto deur

Hoe kan je je zolderluik isoleren?  

Een onverwarmde zolder kan een bron van kou zijn in je huis wanneer je zolderluik niet goed is geïsoleerd. Om je zolderluik en vlizotrap te isoleren, kan je tochtstrips plaatsen op de plek waar de vlizotrap sluit.

Hoe gasvrij ben jij?  

Wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het kost namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschikt is om van het aardgas af te gaan. Doe mee!