Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Huis tochtvrij maken      Laat je brievenbus klepperen zonder tocht 
Tips

Laat je brievenbus klepperen zonder tocht 

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
Geen brievenbus, geen post! Maar brievenbussen zijn vaak niet goed afgesloten en klepperen bij wind, wat zorgt voor een koude luchtstroom. Staat jouw post op de tocht? Dan is het tijd om je brievenbus minder te laten klepperen. Ontdek hoe jij je brievenbus tochtvrij kan maken. 
installeren van brievenbusborstel

Waarom tocht aanpakken in je huis? 

Als je gas wilt besparen, is het slim om iets te doen tegen tocht in je huis. Zo houd je de warmte binnen, de kou buiten en zorg je voor een lagere energierekening. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee. Wij geven je de juiste handvatten mee, zodat jij zelf aan de slag kunt met het tochtvrij maken van je woning. Je zult al snel zien: als je deze tochtgaten aanpakt, behaal je met weinig inspanning veel winst.

Zo verhelp je tocht door je brievenbus

Het hangt af van het type brievenbus hoe je de tocht kunt stoppen. 

Optie 1: een brievenbus met een klep die naar buiten opent.


Verhelp je door een brievenbusborstel te plaatsen. Een brievenbusborstel zorgt namelijk voor een isolerende laag, ook wanneer er post in de brievenbus blijft hangen. Je schroeft de brievenbusborstel eenvoudig aan de binnenkant van de brievenbus vast. Er bestaan ook brievenbusborstels met een extra klep aan de binnenkant. Deze laten nóg minder tocht door, maar zijn ook een stukje kostbaarder.

Optie 2: een brievenbus met een klep die naar binnen opent.


Dan kun je helaas geen isolerende borstel plaatsen. In plaats daarvan kun je eventueel een nieuwe brievenbus aanschaffen met een klep die naar buiten opent. Koop er dan gelijk eentje met een goede afdichting.

Welke materialen heb je nodig om de brievenbus tochtvrij te maken?  

Het tochtvrij maken van je brievenbus is een hele makkelijke en relatief goedkope maatregel. Het boodschappenlijstje is dan ook kort. Wat je nodig hebt is een brievenbusborstel mét of zonder klep. Die vind je in elke bouwmarkt of online.

Welke tochtplekken kun je nog meer aanpakken?  

Naast je brievenbus zijn er nog meer tochtplekken die je makkelijk kunt aanpakken om gas te besparen. In dit artikel lees je hoe erachter komt waar het in jouw huis tocht. Weet je al waar jouw tochtplekken zitten? Pak deze dan makkelijk aan met onze 9 tips voor een tochtvrij huis.

Hoe gasvrij ben jij? 

Heb je alle tochtgaten in je huis aangepakt en wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschikt is om van het aardgas af te gaan. Doe mee!