Home      Thema’s      Duurzaam wonen

Duurzaam wonen

Hoe comfortabel is jouw huis en hoeveel energie verbruik je thuis? Dat hangt vaak samen met de duurzaamheid van je woning. Bijvoorbeeld of je kookt op inductie, of je huis goed is geïsoleerd, en of je al een warmtepomp hebt. En ook de hoeveelheid groen om jouw woning maakt verschil voor hoe prettig je woont. Wil jij met duurzaam wonen aan de slag? Wij helpen je graag op weg.

man op bank in huis

Wat is duurzaam wonen?

Waar doet duurzaam wonen jou aan denken? Je kan er veel dingen onder verstaan. Wij denken bij duurzaam wonen aan simpele dingen zoals minder energie gebruiken, maar ook aan grotere maatregelen zoals isolatie, tocht tegengaan en verwarmen zonder aardgas. Maar ook tuinieren met aandacht voor de natuur om je heen is een belangrijk onderdeel.

In Nederland ondernemen we stappen, zodat onze huizen minder energie nodig hebben en van het aardgas afgaan. Om klimaatverandering tegen te gaan is het doel dat in 2050 onze huizen niet langer aardgas gebruiken, én dat we voor die tijd zoveel mogelijk energie besparen. Ook willen we meer groen in elke buurt, omdat dit is goed voor de biodiversiteit, zorgt voor schaduw en koelte, en mensen hier aantoonbaar gelukkiger van worden. Dat gaan we stapje voor stapje doen, zodat iedereen mee kan komen in deze verandering en we samen zorgen voor onze natuur en ons woongenot. Want duurzaam wonen is ook comfortabel wonen.

Hoe gasvrij ben jij?

Een aardgasvrije toekomst is dichterbij dan je denkt, veel eenvoudiger en zelfs financieel interessant! Dus… hoe gasvrij woon jij al? De eerste stappen naar gasvrij wonen zijn zo gezet. Bespaar jij al gas door je huis tochtvrij te maken of te isoleren, eventueel met subsidie? En heb je de temperatuur van je cv-ketel verlaagd? Als je eenmaal weet dat jouw woning klaar is voor gasvrij wonen, kun je van het gas af. Je kunt dan de benodigde aanpassingen maken om over te gaan op een warmtepomp, of navragen bij de gemeente wanneer jouw woning wordt aangesloten op een warmtenet.

Huizen aan groene straat met zonnepanelen

Elke gift helpt!

Wij dringen bij beleidsmakers aan op betere wet- en regelgeving, zodat de verduurzaming van woningen makkelijker wordt en sneller gaat. Steun je ons werk voor een versnelling?