Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Huis tochtvrij maken      Zorg voor een goed geïsoleerde zolderdeur of vlizotrap 
Tips

Zorg voor een goed geïsoleerde zolderdeur of vlizotrap 

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
Spookt het bij jou op zolder of is het tocht de wind die de zolderdeur laat klapperen? Via het dak kan er gemakkelijk kou het huis binnen komen. Zeker bij een onverwarmde zolder. Zonde! Of de toegang naar zolder nu een zolderdeur of vlizotrap is, voorkom tocht door te zorgen voor goede isolatie bij de deur of trap. In dit artikel lees je hoe je dit eenvoudig doet. 
tochtvrij maken vlizotrap

Stop de tocht vanuit de zolder

Via het dak van een huis kan er potentieel kou een huis binnen komen. Zeker bij een onverwarmde zolder. Het is daarom verstandig om de toegang naar de zolder (of het nou een zolderdeur of vlizotrap is) goed tochtdicht af te sluiten.

Optie 1: Plaats een tochtborstel bij de zolderdeur om de kou van de zolder op de zolder te houden 


Heb je een deur die toegang geeft tot de zolder? Plaats dan een tochtstrip met borstel eraan aan de onderkant van de deur. Dit kan zowel een tochtborstel als een dorpelstrip zijn. Je zaagt de tochtborstel of dorpelstrip eenvoudig op maat en bevestigt die aan de onderkant van de deur. 

Optie 2: Gebruik een tochtstrip om de vlizotrap zo goed mogelijk af te dichten

Heb je een vlizotrap? Die kun je tochtvrij maken met een tochtstrip. Voor deze klus gebruik je tochtstrips van hard materiaal, zoals kunststof of aluminium. Tochtstrips kun je makkelijk zelf op maat zagen en vastmaken met spijkers of schroeven op de plek waar de vlizotrap sluit. Dag, tocht!

Hoe gasvrij ben jij? 

Heb je alle tochtgaten in je huis aangepakt en wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschikt is om van het aardgas af te gaan. Doe mee!