Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Huis isoleren      Aan de slag met HR++ -glas 
Tips

Aan de slag met HR++ -glas 

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
Het isoleren van je huis draagt bij aan een warm en behaaglijk thuis. Met goed geïsoleerde ramen is het lekker koel in de zomer en warm in de winter, waardoor je flink bespaart op je stookkosten. Dubbelglas is al een stuk beter dan enkelglas, maar HR++-glas (Hoog Rendements-beglazing) heeft een nog veel betere warmte-isolatie. Bij HR++-glas is de ruimte tussen het glas namelijk gevuld met edelgas in plaats van lucht, en dat zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Daarnaast zorgt de eenzijdige coating ervoor dat zonnestralen worden doorgelaten en dat de warmte vanuit de woning wordt teruggekaatst. Een win-win dus. 
vervangen van glas

Hoe werkt glasisolatie?  

Glasisolatie is redelijk kostbaar, maar essentieel om de schil van je woning af te maken. Veel Nederlandse woningen hebben al dubbel glas. Tegenwoordig is echter HR++ glas de nieuwe standaard. Dit is dubbel glas met gas ertussen waardoor het raam nog beter geïsoleerd is. Dit scheelt per raam van 2 m2 zo’n 20 m3 gas per jaar ten opzichte van gewoon dubbelglas.

Het laten vervangen van glas of kozijnen is makkelijk te doen. Het geeft weinig rommel, vergt geen grote verplaatsingen van meubels en het duurt niet lang. Laat HR++-glas altijd zetten door een vakman. Het liefst iemand die is aangesloten bij de branchevereniging OnderhoudNL of de GBO (Glas Branche Organisatie).

mannen tillen een raam van een bestelbus

Wat voor soort glas heeft mijn huis?

Enkel glas herken je waarschijnlijk wel: dat bestaat uit één glasplaat. Dat kun je goed zien op de plek waar het glas in het kozijn zit. Dan weet je dat het tijd is die te vervangen!

Zie je 2 glasplaten? Pak dan een aansteker of lucifer en kijk naar de spiegeling van het vlammetje. Bij dubbel glas zie je vier vlammetjes. Kijk goed naar de kleur van de 4 vlammetjes in het glas. Als de tweede of derde vlam een andere kleur heeft, heb je al HR++ glas. Als de vlammetjes allemaal dezelfde kleur hebben, heb je normaal dubbel glas. Als dat het geval is, is het slim om dat te vervangen door HR++ of triple glas. Doe dit in ruimtes die je regelmatig verwarmt, zoals de woonkamer en keuken.

Twee mannen vervangen het glas in een kozijn

Hoe maak ik mijn huis tochtvrij?  

Het isoleren van de ramen in je huis is een flinke ingreep. Gelukkig zijn er ook veel makkelijkere manieren om energie te besparen. Zo kan tochtstrips plaatsen onder je deur, je kattenluik tochtdicht maken of ervoor zorgen dat de brievenbus niet meer kleppert. Bekijk 9 tips om je huis tochtvrij te maken.

Hoe gasvrij ben jij?  

Wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het kost namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschikt is om van het aardgas af te gaan. Doe mee!