Ga terugHome      Thema’s      Vervoer & reizen      Luchtvaart      Wat is een eerlijke prijs voor vliegen?
Artikel

Wat is een eerlijke prijs voor vliegen?

Portretfoto Koenraad Backers
Koenraad Backers
De luchtvaart ontsnapt grotendeels aan belastingen in tegenstelling tot andere vervoersmiddelen, zoals auto's. Er wordt bijvoorbeeld geen btw geheven op vliegticket en geen accijns op kerosine. Dit maakt vliegen oneerlijk goedkoop. In dit artikel laten we zien hoe een eerlijke prijs voor vliegtickets ontstaat, namelijk door de milieuschade mee te rekenen in de prijs van een vlucht.
vliegtuig in de lucht bij gebouw

Waarom is vliegen zo goedkoop?

De luchtvaartsector betaalt weinig belastingen, hierdoor kan de prijs van een vliegticket goedkoop zijn. Terwijl vliegen aanzienlijke schade aan het milieu veroorzaakt door CO2-uitstoot, geluidsoverlast en meer. De prijs van vliegtickets is gemiddeld 63% hoger als we de milieuschade en belastingen zouden meerekenen. Al die milieuschade, daar draaien alle belastingbetalers nu voor op. Zelfs mensen die nooit vliegen.

Daarom vinden wij dat eerlijke vliegbelastingen gebaseerd is op het principe ‘de vervuiler betaalt‘. De afgelopen jaren zijn door de overheid al stappen in de goede richting gezet met een hogere vliegbelasting, waardoor vliegtickets iets duurder zijn geworden.

Hoeveel geld loopt Nederlandse overheid mis door goedkope vliegtickets?

Het is belangrijk dat de luchtvaartsector niet langer een uitzonderingspositie geniet. Andere, schonere vormen van transport zoals de bus, trein, en boot worden namelijk wel gewoon belast met btw. Dit zorgt ervoor dat jij wel belasting betaalt voor bijvoorbeeld je treinkaartje, maar niet voor je vliegticket. Als gevolg hiervan loopt de Nederlandse schatkist elk jaar zo’n twee miljard euro aan belastinginkomsten mis vanuit de luchtvaartmaatschappijen. Deze vorm van subsidie voor fossiele brandstoffen is niet langer houdbaar.

Daarnaast moet iedereen belasting gaan betalen over zijn vliegreizen. Op dit moment betalen overstappers en passagiers van privévliegtuigen geen luchtvaartbelasting, ook wel bekend als vliegtaks.

vliegtuig met prijskaartje voor eerlijke prijs

Hoe bereken je een eerlijke prijs voor een vliegticket?

Een eerlijke prijs omvat een effectieve luchtvaartbelasting, waarbij de vervuiler betaalt. De kosten van de vervuiling en overlast die vliegen veroorzaakt moet in de vliegprijs tot uiting komen. Met een eerlijke verrekening van de maatschappelijke kosten wordt vliegen duurder. De prijs voor een ticket naar Parijs stijgt dan gemiddeld, inclusief heffing van btw, met 25%. De prijs voor een ticket naar Los Angeles zou bijna verdubbelen.

Wist je dat...

  1. De uitstoot van businessclass-passagiers is 3 keer zo hoog als die van een economyclass-passagier, maar ze betalen dezelfde luchtvaartbelasting.
  2. Passagiers in een privévliegtuig stoten 5 tot 7 keer zoveel uit als een economyclass-passagier op een commerciële vlucht, maar privé-vliegers betalen geen luchtvaartbelasting.
  3. Overstappers betalen momenteel geen belasting, maar een vliegbelasting voor deze transferpassagiers zou leiden tot meer belastinginkomsten, minder passagiers, minder vluchten, en een vermindering van de klimaatimpact.
  4. Vracht is ook vrijgesteld van vliegbelasting, wat betekent dat allerlei pakketjes en producten die per vliegtuig naar Nederland worden vervoerd geen belasting betalen.
  5. Vluchten onder de 500 km veroorzaken gemiddeld veel uitstoot per kilometer doordat veel kerosine wordt gebruikt tijdens het opstijgen. Hele lange vluchten veroorzaken ook veel uitstoot per kilometer. Dat komt omdat deze vliegtuigen heel veel kerosine moeten meenemen en daardoor erg zwaar zijn.