Benodigdheden
- Maatbeker
- Deegroller
- Theedoek
- Snijplank
- Koekenpan (2x)
- Mengkom (3x)
- Zeef
- Rasp
Ingrediënten 4-6 personen
Voor de pitabroodjes
- 350 gram tarwebloem
- 7 gram gist
- 1 el zout
- 1 el suiker
- 1 el olijfolie
- 100 ml plantaardige melk (op kamertemperatuur)
- 150 ml water
- olijfolie (voor het bakken)
Voor de vulling
- 150 gram ovenfrietjes
- 1/2 komkommer
- 1 rode ui
- 1 puntpaprika
- 1 krop Romeinse sla
- 24 trostomaatjes
- 175 gram plantaardige gyros of Pulled Oats
- 4 el, Griekse, Mediterrane of Portugese kruiden
- 150 gram plantaardige yoghurt
- olijfolie (voor het bakken)
Voor de tzatziki
- 1/2 komkommer
- 250 gram plantaardige yoghurt
- 3 teentjes knoflook
- ½ el dille (gedroogd)
- 1 tl munt (gedroogd)
- ½ citroen (alleen het sap)
- 1 tl olijfolie
- 1 el zout
Bereiding
Pitabroodjes
- Mix in een mengkom de tarwebloem, gist, zout en suiker met elkaar.
- Meng in een maatbeker de plantaardige melk met de olijfolie en het water.
- Voeg langzaam de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en kneed het geheel met de hand in ongeveer 5 minuutjes tot een soepel deeg.
- Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg in de mengkom (op kamertemperatuur) één uur rijzen, totdat het deeg verdubbeld is.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke bolletjes.
- Rol de deegbolletjes met een deegroller uit tot platte rondjes van ongeveer 1 cm dik.
- Prik de bovenkant lichtjes in met een vork.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de pita’s 2 minuten per kant. Doe dit totdat je alle pita’s hebt gebakken. Voeg bij elke pita telkens wat nieuwe olijfolie toe in de pan, voor een goudbruine kleur.
Tzatziki
- Rasp de komkommer (met schil).
- Meng de gerapte komkommer met 1 el zout.
- Doe de gerapte komkommer in een zeef en druk het geheel aan met je handen, zodat er zoveel mogelijk vocht uit de komkommer komt.
- Pel de knoflook en snijd fijn.
- Meng in een kom de geraspte komkommer met de plantaardige yoghurt, knoflook, dille, munt, citroensap en 1t lijfolie.
Vulling
- Bak de ovenfrietjes in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de rode ui in halve ringen en de komkommer in plakjes.
- Halveer de trostomaatjes en haal 6 slablaadjes van de krop af.
- Snijd de puntpaprika in reepjes
- Meng in een mengkom de plantaardige gyros of Pulled Oats met de (Griekse) kruiden en plantaardige yoghurt.
- Laat het geheel minstens 10 minuten in de ijskast rusten, zodat de kruiden in kunnen trekken.
- Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de plantaardige gyros of Pulled Oats 5 minuten in de pan.
Voorbereidingen klaar? Tijd om alles samen te voegen!
- Verdeel de plantaardige gyros (of Pulled Oats) over de zes pitabroodjes en voeg de frietjes, plakjes komkommer, rode ui, sla, tomaatjes en puntpaprika toe.
- Breng beide uiteinde van het pitabroodjes naar elkaar toe (als een wrap) en garneer met een flinke lepel tzatziki.
Geniet ervan!