Ga terugHome      Thema’s      Circulaire economie      Bewust winkelen      Van eten tot cadeaus inpakken: zo vier je een duurzame kerst
Tips

Van eten tot cadeaus inpakken: zo vier je een duurzame kerst

De kerststemming zit er bij de meesten al aardig in: overal hangen lichtjes, op de radio wordt kerstmuziek gedraaid en in cafés glühwein gedronken. In deze gezellige periode is er vaak maar één stressmomentje, namelijk kerstavond. Wat geef je cadeau, welke outfit trek je aan en hoe versier je je huis? In deze blog zetten we alle tips voor een duurzame kerst op een rij.
meisje op de bank achter een kerstboom

Straal in je duurzame kerstoutfit

Om tijdens het kerstdiner te shinen in je mooiste kerstoutfit hoef je geen geld uit te geven aan nieuwe kleren. Voorkom dat je elk jaar een nieuw setje kleren koopt dat vervolgens in de kast belandt en nooit meer het daglicht ziet. Dat scheelt een hoop grondstoffen en energie voor de productie van nieuwe kleren. 

 • Verkoop kleren die je niet meer draagt via apps zoals Vinted, Marktplaats of Zalando pre-owned.
 • Met het geld dat je hebt verdiend kun je vervolgens een tweedehands kerstoutfit scoren. Struin bijvoorbeeld eens door de lokale kringloopwinkel of zoek online naar tweedehands schatten.
 • Ruil je kleren met familie en vrienden of bezoek een ruilevenement bij jou in de buurt. In sommige steden zijn er zelfs ruiltassen. Je krijgt een tas kleding thuis, haalt eruit wat je wilt hebben en stopt er kleding in terug waar je zelf op bent uitgekeken. Vervolgens geef je de tas weer door.

Inspireer met een milieuvriendelijke maaltijd

Als we meer groenten, noten en granen eten in plaats van vlees, spaart dat een heleboel energie, grondstoffen, CO2-uitstoot én water. Het kerstdiner is de perfecte gelegenheid om je gasten te verrassen met een milieuvriendelijke maaltijd. 

 • Niet iedereen staat open voor vegetarisch of zelfs plataardig eten. Om je naasten te inspireren, kun je een aantal trucs toepassen. Wist je bijvoorbeeld dat bij een warm en vullend gerecht minder snel opvalt als het plantaardig is, dat foodstyling wonderen doet en dat bekende gerechten in een nieuw (plantaardig) jasje het bijna altijd goed doen?  
 • Hoe vind je überhaupt de beste vegetarische en plantaardige recepten? De keuze is reuze! Onze vegetarische kerstklassiekers en ons gratis e-kookboek met heerlijke vegetarische recepten zijn een goed beginpunt. 
 • Gerecht gekozen? Dan is de volgende stap boodschappen doen. Door vooral milieuvriendelijke producten in je karretje te leggen, kun je een groot verschil maken. Deze duurzame keurmerken kunnen een fijne richtlijn zijn. 
 • Bonustip voor een extra duurzame kerst: kies voor seizoensgebonden groenten. Dan is de kans kleiner dat de groenten uit een ver land of kas komen.  
 • Kerst gaat gepaard met veel eten en dus ook met veel restjes. Ben je uitgegeten? Ga voedselverspilling tegen door de restjes te bewaren of mee te nemen naar een ander familiebezoek en maak iemand blij met heerlijke leftovers.  
persoon dekt en versiert de tafel met een kerststuk, eten en borden

Geef een origineel én duurzaam cadeau

Elk jaar zijn we weer op zoek naar dat ene originele kerstcadeau. Hieronder vind je inspiratie en tips voor originele én duurzame kerstcadeaus om je liefsten mee te verwennen. 

 • Geef een herbruikbare koffiebeker cadeau. Wist je dat je bij veel cafés korting krijgt als je een eigen beker meeneemt? Dit cadeautje is dus niet alleen goed voor het milieu omdat het afval bespaart, het is ook goed voor de portemonnee. Een herbruikbare maaltijdcontainer is trouwens ook een geweldig cadeau. Perfect om je lunch mee naar werk te nemen en plastic verpakkingen te voorkomen! 
 • Leg een shampoo- of zeepbar onder de boom. Omdat er geen plastic flesje omheen zit, voorkom je een hoop afval. En het is ook nog eens handig om mee te nemen op reis. 
 • Stoffen tasjes zijn niet alleen super trendy, maar ook duurzaam. Hiermee voorkom je namelijk dat je elke keer een plastic boodschappentasjes moet gebruiken. Zo’n tote bag maakt trouwens ook een hele originele en duurzame cadeauverpakking.  
 • Wist je dat herbruikbare en uitwisbare notitieboekjes bestaan? Vaak kun je de aantekeningen scannen en digitaal opslaan en bekijken. Dit is handig en duurzaam, want het bespaart papier. 
 • Wil je liever iets online bestellen? In deze blog lees je wat je kunt doen om makkelijk duurzamere keuzes te maken bij een online aankoop. 

Pak je cadeau afvalvrij in

Elk jaar in december verdwijnen er meters inpakpapier en linten in de prullenbak. Gelukkig zijn er ook manieren om je cadeautjes leuk, hip en afvalvrij in te pakken. 

 • Wist je dat de Japanners al eeuwen geleden de knoopdoek hebben bedacht? Je kunt knoopdoeken op oneindig veel manieren gebruiken om je cadeaus in te pakken en ze gaan jarenlang mee. Heb je nog oude stofrestjes, lakens of sjaals liggen? Perfect, deze kun je hier heel goed voor gebruiken. Bekijk de blog van Mission Reuse voor inpakinstructies en inspiratie. 
 • Gebruik een oude verzend- of schoenendoos om je cadeau mee in te pakken. Deze kun je opleuken door er bijvoorbeeld iets op te tekenen. Ook oude blikjes of glazen potten zijn ideale verpakkingen. 
 • Gebruik oude kranten en magazines. Knip leuke pagina’s uit je favoriete blad (of het favoriete blad van degene voor wie het cadeau is) en voilà, je hebt een super originele en duurzame cadeauverpakking. 
 • Heb je nog kinder(tekeningen) liggen? In principe is al het papier dat je in huis hebt een goede vervanger voor cadeaupapier.
 • Pak je cadeau in met een cadeau: stop je cadeau bijvoorbeeld in een mooie tote bag. 
 • Heeft je cadeauverpakking je nog een finishing touch nodig? Droogbloemen, blaadjes, takjes en gedroogd zijn ideaal om je cadeau mee te decoreren. 
duurzaam verpakte cadeaus, tips voor duurzame kerst

Breng de kerstsfeer in huis, maar dan duurzaam

Ben je uitgekeken op je kerstversiering? Met deze tips kun jij je huis duurzaam versieren. Want ook zonder plastic of een hoop nieuwe spullen kun jij de kerstsfeer in huis brengen. 

 • Koop je kerstversiering in kringloopwinkels, op een rommelmarkt of op platforms zoals Marktplaats of Vinted.  
 • Kies voor LED-feestverlichting. Deze lampen verbruiken minder energie dan gloeilampen en hebben een langere levensduur. Als je deze combineert met een tijdschakelaar bespaar je extra veel energie.  
 • Maak je eigen kerstversiering met afval of natuurlijke producten. Van gedroogde sinaasappels kun je bijvoorbeeld prachtige slingers maken die ook nog eens goed ruiken. Van dennenappels en een mos maak je makkelijk je eigen kerststukje. Inspiratie en instructies vind je bijvoorbeeld op Pinterest. 
 • Uitgekeken op je kerstballen? Kijk of je deze kunt ruilen met vrienden, familie of buren. Je kunt je kerstballen ook pimpen met glitters en verf.