Home      Thema’s      Circulaire economie

Circulaire economie

Wil jij bijdragen aan een circulaire economie? In een circulaire economie gaan we zuiniger om met de grondstoffen die beschikbaar zijn en de producten die we daarvan maken. Ontdek wat jij vandaag al kunt doen of verdiep je in onderwerpen zoals bewust winkelen en slim omgaan met plastics.

bierflesjes op lopende band in fabriek

Ontdek hoe we samen een circulaire economie dichterbij kunnen brengen

Wat is een circulaire economie?

In een circulaire economie gaan we zuiniger om met de grondstoffen die beschikbaar zijn en de producten die we daarvan maken. Producten worden in de huidige economie ‘lineair’ gemaakt, het volgt een vaste lijn: stap voor stap, van grondstof tot het product dat je koopt, gebruikt en weer weggooit. Daarna wordt het afvalproduct verbrand. In een circulaire economie wordt een product of grondstoffen die erin zitten na gebruik weer opnieuw benut. Afval bestaat daardoor niet.

Voorbeelden van circulair ondernemen zijn het statiegeldsysteem met glazen bierflesjes die door brouwerijen weer opnieuw gevuld worden, een bakker die zijn restjes brood als voer aanlevert bij een varkenshouderij of meegeeft via Too Good To Go, of een koffiebar die alleen werkt met herbruikbare bekers en het koffiedik verzamelt voor de compost van een kweker.

plastic flessen

Elke gift helpt!

Al onze spullen hebben een grote impact op het klimaat en de natuur. Wil je ons werk steunen voor een circulaire economie waarin we spullen hergebruiken?