Home      Thema’s      Circulaire economie      Plastic

Plastic

Plastic werd ooit gezien als een wondermiddel, maar plastic minderen is nu voor veel mensen de eerste stap als ze duurzamer willen leven. Wil jij dat ook? Ontdek meer over de verschillende soorten plastics die er zijn en ga aan de slag met onze tips om minder plastic te gebruiken.

Een hoop ingedeukte plastic flesjes

Plastic: een vriend of vijand?

Kom meer te weten over plastics en hoe je kunt bijdragen aan een oplossing voor de plastic soep in zee.

Word ook Groene Doener

Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.

Doe mee
Groene doeners 775
Inspirerende mails 8x
Michael de Roos in tuin

Waarom is plastic slecht voor het milieu?

De afgelopen jaren zijn we enorm veel plastic gaan gebruiken, in allerlei soorten en toepassingen. En dat is ergens niet zo gek, want plastic heeft veel voordelen. Maar een voordeel van plastic is tegelijkertijd een groot nadeel: het gaat enorm lang mee. Als we slim met plastic producten omgaan, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar nu komt het vaak in de natuur terecht en daar blijft het heel lang liggen, met allerlei schadelijke gevolgen voor ecosystemen en dieren. Ook jij kunt hier direct de gevolgen van merken. Denk maar aan het plastic zwerfafval dat je ziet liggen in de buurt of op het strand, of op de foto’s van verre eilanden die overspoeld worden door de plastic soep. Maar je ziet het ook terug in microplastics, kleine stukjes afgebrokkeld plastic, die ons water en zelfs ons lichaam vervuilen.

Ten slotte worden de meeste nieuwe plastics gemaakt van aardolie, een fossiele brandstof. Door zoveel plastics van aardolie te maken, putten we onze aarde uit. Plastics gemaakt van natuurlijke materialen hebben dit laatste nadeel niet of minder (in biodegradable plastics zit soms nog steeds aardolie verwerkt). Je zou kunnen spreken van duurzamer plastic, maar ook deze soort kan nog steeds leiden tot plastic soep. Minder gebruiken en slimmer omgaan met plastic is daarom het beste.