Ga terugHome      Thema’s      Circulaire economie      Plastic      5 plastic voorwerpen die onnodig zijn
Tips

5 plastic voorwerpen die onnodig zijn

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Plastic is tegenwoordig overal. Het wordt gebruikt om producten te verpakken of voor lichte, eenmalige producten. Helaas kan plastic ook heel vervuilend zijn, ongeveer acht miljoen ton plastic belandt elk jaar in de oceaan.
plastic rietjes

Om de hoeveelheid plastic afval te verminderen is het verstandig om single use plastics te vermijden. Single use plastics zijn plastics die je over het algemeen slechts één keer gebruikt,. Gelukkig zijn er ook manieren om het gebruik van single use plastics in je leven te minderen!

Koffiebekers

Een kop koffie, cappuccino of warme chocomelk onderweg is altijd lekker. Genieten van een warme drank kan prima zonder een bekertje weg te hoeven gooien. Er zijn allerlei soorten meeneembekers te koop in diverse kleuren en designs. Je eigen beker meenemen scheelt ook nog eens het plastic dekseltje dat vaak op de koffiebekers wordt gedaan. Dat is weer een stuk afval minder. Tegenwoordig kan je bij sommige cafés en winkels ook nog eens korting krijgen op je warme drank als je een eigen beker meeneemt!

Rietjes

Rietjes die je krijgt bij je drinken zijn vaak gemaakt van plastic en eindigen na gebruik in de prullenbak. Rietjes zijn over het algemeen ook niet nodig. Je kan bij de ober of barman vragen om een glas om het drinken in te doen, in plaats van een rietje. Voor kinderen kan je het drinken overgieten in een tuitbeker. Dus, laat het rietje links liggen, dat scheelt meteen een stuk plastic afval.

Plastic afval

Plastic tassen

Tegenwoordig betalen we in Europa in de winkels voor plastic tassen en daalt het gebruik hiervan. Om jezelf wat geld te besparen en minder single use plastic te gebruiken kan je een herbruikbare tas aanschaffen. Er zijn allerlei varianten, van duurzame boodschappentassen tot hippe tote bags. Je kan ze gewoon opvouwen en in je tas of jaszak stoppen. Zo sta je nooit meer in de winkel zonder tas!

Wegwerpservies

Zeker in de zomermaanden wordt er veel wegwerpservies gebruikt. Dat is enorm jammer, want het voegt alleen maar toe aan de berg afval. Papieren wegwerpservies klinkt soms als een goede oplossing. Helaas is het zo dat dit servies ook een negatieve impact heeft op het milieu. De productie zorgt voor uitstoot en het eenmalig gebruik leidt tot onnodig afval. Gewoon servies gaat veel langer mee en hoeft alleen maar gewassen te worden, zonder extra afval te maken. In de kringloopwinkel zijn ook allerlei leuke serviesstukken te vinden. Heb je ook al dit artikel over wegwerp- en gewoon servies gelezen?

Plastic flesjes

Waterflessen

Flesjes water zijn handig voor onderweg en passen makkelijk in je tas, maar ze zijn niet goed voor het milieu. Zeker in Nederland is het kraanwater prima te drinken. Koop eenmalig een herbruikbare fles, zoals een Dopper. Ze zijn tegenwoordig overal te vinden en te verkrijgen in allerlei kleuren en stijlen. Je kan ze zelfs personaliseren!

Weg met de wegwerpcultuur

Deze onnodige plastic items zijn dus prima vermijden. Voor verpakkingen is het een lastigere kwestie. Het kan meer impact hebben op het milieu als een product wordt verspild doordat het niet is verpakt, dan de productie van de verpakking. Dit wil niet zeggen dat alle verpakkingen nodig zijn. Er zijn namelijk ook genoeg producten die je gerust zonder verpakking kunt kopen.