Home      Thema’s      Circulaire economie      Minder afval

Minder afval

Gooi jij ook meer afval weg dan je eigenlijk zou willen? In Nederland gooien we gemiddeld 521 kilo afval per jaar weg. Enorm zonde, want veel afval kan voorkomen worden. Kom meer te weten over hoe Nederland het afvalprobleem probeert aan te pakken en wat jij kunt doen om bij te dragen aan minder afval.

Afvalscheidingscontainers

Hoe kun je afvalvrij leven?

We leven in een wegwerpmaatschappij: het is voor veel mensen en bedrijven heel normaal om spullen en voedsel weg te gooien. Soms zonder heel duidelijke reden. Het is een uitdaging in een samenleving waarin wegwerpproducten nog veel voorkomen, maar je kunt zelf al stappen zetten richting een afvalvrij leven. Neem allereerst eens je eigen gewoontes onder de loep: wanneer gooi jij iets weg? Veel afval kun je voorkomen door zuiniger en alerter om te gaan met de spullen die je in huis hebt. Ook kan je vaak iets repareren in plaats van dat je het weggooit. Minder producten gebruiken, levert ook minder afval op. Denk aan producten kopen zonder verpakkingen en hergebruik van spullen door iets wat je niet meer nodig hebt aan iemand cadeau te doen of naar de kringloop te brengen. En wat dacht je van groenafval dat je kunt composteren tot mest voor je tuin?

Als je zo min mogelijk tot geen afval produceert, leef je zero waste. Met elke stap in die richting, ben je goed bezig voor het klimaat. En heb je in de tussentijd toch nog wat afval? Dan blijft het belangrijk om afval netjes weg te gooien, om zwerfvuil te voorkomen, en je afval te scheiden, als dat in jouw gemeente de standaard is.