Home      Thema’s      Circulaire economie      Bewust winkelen

Bewust winkelen

Om minder impact te hebben op het klimaat, is het belangrijk om bewuster te zijn in de aankopen die je doet. Consuminderen, meer herbruikbare en duurzame producten kopen en spullen kopen die je goed kunt repareren: er zijn veel manieren waarop je een groenere keuze kunt maken.

Man zoekt kleding uit in een winkel

Hoe kies je voor een groen alternatief?

Neem je gewoontes onder de loep en ontdek hoe jij bewustere keuzes kunt maken als iets kapot is of je iets nieuws wilt kopen.

Wel of niet iets nieuws kopen?

Er zijn allerlei situaties te bedenken waarin je voor een keuze komt te staan: ga je iets (nieuws) kopen of niet? Denk aan het moment waarop je uit je broek scheurt of uitgenodigd wordt voor een feestje tot het moment dat je erachter komt dat je zwanger bent. Reclames nodigen je gelijk uit om op pad te gaan voor een nieuwe broek, een feestjurk en een feestelijk cadeau en een geheel nieuwe inboedel aan babyspullen. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Op die momenten kun je juist kiezen voor een groener alternatief. Je kunt ervoor kiezen om iets te laten repareren, zelf te maken of nieuw leven in te blazen met een nieuw laagje verf, te lenen, te huren of in het uiterste geval toch iets te kopen, maar dan tweedehands of refurbished (dat zijn gerepareerde producten die tegen een lagere prijs worden verkocht).

Wat zijn duurzame producten?

Ben je tot de conclusie gekomen dat je toch iets nieuws wilt kopen? Dan kun je op een aantal productkenmerken letten. Dat begint met waar iets vandaan komt en is gemaakt: is dat in een fabriek in Europa of komt het uit een ver land? Lokale keuzes zijn vaak beter. En van welk materiaal is het gemaakt? Is dat hernieuwbaar of natuurlijk materiaal, met bijvoorbeeld een keurmerk, zoals biologisch katoen? Ook kun je inschatten of het lang meegaat en goed is te repareren. Kies niet te snel voor het goedkoopste product. Veel goedkope producten gaan maar kort mee en zijn niet te repareren, waardoor goedkoop toch vaak duurkoop blijkt te zijn. Bij elektrische apparaten kun je bovendien letten op het energielabel: dat geeft aan hoe duurzaam het product is in het gebruik. Voor eten en drinken vallen er weer andere keuzes te maken, daarvoor zijn er speciale keurmerken waaraan je kunt herkennen of iets een groene keuze is.