Ga terugHome      Thema’s      Circulaire economie      Bewust winkelen      5 tips voor duurzame cadeaus
Tips

5 tips voor duurzame cadeaus

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Wil jij een vriend, familielid, collega of een goede buur verwennen met iets extra’s? Ga dan voor een duurzaam cadeau! We geven je vijf tips voor leuke cadeaus:
plant cadeau

Laat je liefde langer bloeien

Geniet iemand van groen in huis en mooie bloemen? Doe diegene dan een (bloeiende) plant cadeau. Misschien kun je zelfs stekjes van jouw eigen planten cadeau doen? Ga voor een kamerplant waar iemand nog jaren van kan genieten of koop een bijvriendelijke plant met vrolijke bloemen voor op het balkon of in de tuin. Daar maak je niet alleen de ontvanger, maar ook de bijen en hommels blij mee! Op Nederland Zoemt vind je tips voor geschikte planten.

Organiseer een verwendiner

Is iemand dol op lekker eten? Verwen diegene dan door (uitgebreid) te koken. Dit kan natuurlijk een ontbijtje zijn, maar een uitgebreid verwendiner slaat iemand vast niet af. Zoek van tevoren even op wat seizoensgroente en -fruit is in de periode dat je dit etentje plant en stem jouw gerechten af op het seizoen, wel zo duurzaam! Zelf niet zo van het koken? Laat iets lekkers bezorgen door de lokale horeca, zodat iemand thuis ‘uit eten’ kan, of ga samen uit eten bij een vegetarisch restaurant.

Inspireer met een duurzaam boek

Zit iemand regelmatig met de neus in de boeken? Doe dan een duurzaam boek cadeau! Er zijn inmiddels allerlei boeken verkrijgbaar die op een inspirerende manier vertellen over duurzaamheid of een duurzame levensstijl. Denk aan boeken zoals Dit is een goede gids, Het Zero waste project, De verborgen impact of Weg ermee. In deze blog zetten we een aantal mooie boeken op een rij. Helemaal duurzaam boek kopen? Tik een zo goed als nieuw tweedehandsje op de kop!

Doe een ervaring cadeau

Er zijn al genoeg spullen op de wereld, dus waarom zou je niet een ervaring cadeau doen? Herinneringen gaan veel langer mee dan spullen. Een ervaring kan zo klein zijn als een wandeling of fietstocht door een van de mooie natuurgebieden in Nederland, tot een museumbezoek, wildplukwandeling met een gids, kaartjes voor een theatervoorstelling of concert, of – doe eens gek – samen bungeejumpen!

Kies voor een duurzaam product

Als je graag een cadeautje wil geven waar iemand iets mee kan doen, kies dan voor een cadeau dat een ander ondersteunt in een duurzame levensstijl. Vergeet hiervoor niet om een kijkje te nemen in de kringloopwinkel of bij de advertenties van Marktplaats-aanbieders bij jou in de buurt. Een mooi tweedehands woonaccessoire, sieraad of stuk electronica zijn daar vaak zo op de kop getikt. Als je in bent voor een uitdaging, kun je zelfs oude spullen upcyclen tot een gepersonaliseerd cadeau. Bijvoorbeeld kaarshouders gemaakt van oude koffiekopjes en restjes kaars, een lamp gemaakt met een mooi oud blik of probeer een van deze ideeën.

Is zelfgemaakt of tweedehands voor jou een stapje te ver? Dan zijn er ook allerlei leuke, duurzame cadeaus nieuw verkrijgbaar in online shops of gespecialiseerde winkels bij jou in de buurt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vegetarisch kookboek, een duurzaam sieraad, hippe sokken van bio-katoen, een herbruikbare waterfles of koffiebeker of (h)eerlijke chocolade?