Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Flexitarier      Beter boodschappen doen dankzij duurzame keurmerken
Tips

Beter boodschappen doen dankzij duurzame keurmerken

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
In dit overzicht zetten we erkende duurzame keurmerken op een rij als je graag kiest voor producten die beter zijn voor natuur, milieu en dieren.
Een vrouw in de supermarkt met een winkelwagen bekijkt het schap

Wil jij een milieubewustere keuze maken in de supermarkt? Dan zijn er inmiddels tal van keurmerken beschikbaar die jou op pad helpen. Dit kan misschien wat verwarrend zijn. Elk keurmerk houdt rekening met andere voorwaarden. Het hangt er dus vanaf wat jij belangrijk vindt, op welk keurmerk je let.

EKO

Het EKO-keurmerk kom je op steeds meer producten tegen. Van groente en fruit tot wijn en planten. Voor eieren, zuivel, vlees en groente en fruit is dit keurmerk door Milieu Centraal uitgeroepen tot topkeurmerk voor voeding. Voor groente en fruit stelt het keurmerk de eisen dat de teelt niet alleen de regels voor biologische landbouw volgt, maar ook de kwaliteit van de bodem verbetert. Kunstmest is niet toegestaan en er wordt enkel groene stroom gebruikt. Voor zuivelproductie zijn er regels rondom de herkomst van het veevoer en eisen over het aantal dagen dat de koeien in de wei staan.

EU-biologisch

Het groene blaadje van het EU-biologisch keurmerk kom je op een heleboel verschillende producten tegen: van koffie en thee tot eieren. Voor groente en fruit, zuivel, vis, vlees en eieren is dit keurmerk aangemerkt als topkeurmerk door Milieu Centraal. Voor eieren heeft het keurmerk strenge eisen rondom het voer. Dat moet biologisch en deels regionaal geproduceerd zijn. Ook is er aandacht voor biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem: kunstmest is bijvoorbeeld niet toegestaan. Qua dierenwelzijn is dit keurmerk voor eieren gelijk aan Beter Leven 3-sterren.

Beter Leven keurmerk (2 en 3 sterren)

Het Beter Leven keurmerk vind je terug op vlees, eieren en zuivel. Er zijn veel varianten, namelijk 1, 2 of 3 sterren, met elk andere regels per diersoort. De keurmerken met 2 en 3 sterren zijn door Milieu Centraal aangemerkt als topkeurmerken. Binnen het Beter Leven keurmerk voor zuivel zijn eisen gesteld aan boeren om de biodiversiteit te stimuleren en nestmogelijkheden te creëren voor vogels. Ook wordt mest zo veel mogelijk op het eigen land gebruikt en krijgen de dieren genoeg ruimte in de stal. Ten slotte werken de boeren die dit keurmerk krijgen met groene stroom opgewekt in Nederland.

ASC voor kweekvis

ASC is een keurmerk dat je terugvindt op gekweekte vis, schaal- en schelpdieren en zeewier. Producenten moeten voor dit keurmerk aan eisen rondom natuurbescherming en duurzaam visvoer voldoen. Ook moeten ze bijhouden hoeveel broeikasgassen ze uitstoten en hoeveel energie ze gebruiken. Ten slotte zijn er eisen rondom de waterkwaliteit. Dit komt de kwaliteit van leven van de kweekvissen enigszins ten goede. Verder zijn er weinig eisen rondom dierenwelzijn.

MSC voor wilde vis

Speciaal voor wilde vis is er een ander keurmerk. De vissers en producenten moeten voldoen aan uitgebreide milieueisen voor de vangst om overbevissing te voorkomen en bijvangst te verminderen. Ook zijn er eisen gesteld zodat schade aan de natuurlijke leefomgeving van de vissen wordt beperkt. Rondom dierenwelzijn zijn geen eisen.

Eet je graag vis? Lees meer over duurzame vis

Demeter

Dit keurmerk vind je op verschillende producten, van vlees tot cosmetica. Voor eieren, vlees, zuivel en fruit en groente is het Demeter-keurmerk uitgeroepen tot topkeurmerk voor voeding. Het keurmerk stelt uitgebreide eisen bovenop de bestaande eisen voor de biologische landbouw. Er is voor zuivel bijvoorbeeld aandacht voor de kwaliteit van de bodem, en het gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen is zeer beperkt.

On the way to PlanetProof

Het On the way to PlanetProof-keurmerk kom je tegen op zuivel, eieren, bloemen en planten en fruit en groente. Voor de meeste categorieën, namelijk voor zuivel, eieren, groente en fruit, is dit keurmerk aangemerkt als topkeurmerk door Milieu Centraal. Voor groente en fruit zijn er bijvoorbeeld eisen voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het bemesten van planten. Verder letten de producenten erop dat de kwaliteit van de bodem niet achteruitgaat en kiezen sommige groente-en fruittelers van PlanetProof ervoor om de bodemkwaliteit te verbeteren.

Keurmerken duur?

Misschien denk je nu: fijn dat al die keurmerken er zijn, maar wanneer worden bewuste boodschappen met keurmerken nu écht betaalbaar? Helaas zijn bewuste producten nu nog vaak duurder dan producten met een negatieve impact op milieu, dier en natuur. Bij Natuur & Milieu zetten wij ons in voor een eerlijke prijs voor eten en een duurzame landbouw, zodat duurzame producten aantrekkelijk worden voor de boer én voor jou. Daarnaast pleiten we voor wetgeving voor milieu-, natuur- en diervriendelijke productie van voedsel, zodat al het voedsel duurzaam en verantwoord wordt geproduceerd, in plaats van dat dit geregeld moet worden in aparte keurmerken.