Home      Thema’s      Eten & drinken      Flexitarier

Flexitarier

Je weet misschien al dat vlees en vis eten niet zo goed is voor het milieu. Als je daar minder van wilt eten, kun je ervoor kiezen om flexitariër te worden. Dan eet je minstens een dag in de week helemaal geen vlees of vis. Met onze tips en artikelen helpen we je graag op weg om de stap te zetten naar een weekmenu met minder vlees en vis.

Vegetarische burgers op een houten plank
twee mensen bereiden maaltijd met veel verschillende soorten groenten

Gratis online kookboek: Lekker vegetarisch koken

Elke dag sta je weer voor dezelfde keuze: wat eet ik vanavond? Kies dan eens wat vaker voor een gerecht zonder vlees of vis. Wij helpen je graag op weg. In ons gratis e-kookboek vind je heerlijke vegetarische recepten die je snel op tafel tovert.

Download het kookboek

Waarom is vlees eten slecht voor het milieu?

Het is slim om minder vlees eten, omdat elk stukje vlees op je bord veel invloed heeft gehad op het milieu. Producten zoals vlees, maar ook andere dierlijke producten, zoals yoghurt en kaas, vragen veel meer van onze aarde dan de meeste plantaardige producten. Vlees komt immers van dieren. Die dieren hebben ruimte nodig om te leven, maar ook voedsel en water. Er is ook vruchtbare grond nodig om het voedsel voor de dieren op te verbouwen. Dat veevoer moet ook nog eens vervoerd worden van de producent naar de boer. Daarnaast ontstaat er veel mest bij het houden van dieren. Alles bij elkaar vraagt dat veel van onze aarde.

Tijdens hun leven stoten de dieren in de veehouderij bovendien broeikasgassen uit, zo laten koeien regelmatig scheten, waarbij er methaan vrijkomt. Dat gas draagt bij aan de opwarming van de aarde, samen met de CO2 en fijnstof die vrijkomen bij het hele productieproces. Ook komt er stikstof uit de mest in onze natuur terecht. Dit alles leidt ertoe dat het stukje vlees op je bord een hoge milieu-impact heeft.