Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Flexitarier      Duurzame vis
Tips

Kies voor goede vis

Vis is gezond, zo luidt vaak het devies. Om vlees een dagje over te slaan, voor de gezondheid, of voor de variatie, kiezen mensen voor vis bij de avondmaaltijd. Het is dan ook een goede bron van omega-3. Maar aan de andere kant horen we vaak dat de zeeën leeggevist worden, en dat kweekvissen in beroerde omstandigheden worden geteeld. Wat is nu waar, en kun je nog wel een duurzaam visje eten?
mosselen

Kunnen we nog wel vis eten?

Het antwoord is gelukkig overwegend positief. Het is alleen wel belangrijk dat je niet te vaak vis eet, en verstandig kiest. Duurzame visproducten zijn verkrijgbaar in de meeste grote supermarkten. Er soorten waarbij je extra goed moet opletten: tonijn en garnalen worden bijvoorbeeld nog aangeboden van zeer slechte kwaliteit. Ook staan er nog regelmatig vissoorten op het menu die erg onder druk staan (zie afbeelding). Die vissoorten  worden ook nog veel aangeboden in de horeca. Kies daarom ook eens wat vaker voor lokale seizoensproducten, zoals mosselen en Hollandse haring.

Overzicht rode vlag en groene vlag vissoorten

Hoeveel vis kun je het beste eten?

Vis is wereldwijd een voedingsbron voor een enorm aantal mensen. Vis is in principe vrijelijk uit het water te hengelen, maar het is niet oneindig beschikbaar. Het is daarom goed om dit met mate te eten.  De Gezondheidsraad raadt aan om een keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Dit is voldoende om de goede vetten binnen te krijgen, en kan goed zonder het milieu te veel te belasten.

Vooral in Azië is vis populair. In het Westen lijkt vis nog altijd een secundaire optie, en ook in ons land is dat niet anders. Nederlanders eten minder vis en zeevruchten dan de gemiddelde wereldburger: ongeveer 22 kilo per jaar.  We exporteren daarentegen wél veel vis. We importeren daarnaast vooral tropische vissoorten uit andere delen van Europa.

Gevaren van visvangst

Vis wordt in het wild gevangen, en daarnaast steeds vaker gekweekt in aquacultuursystemen. Beide soorten vis kennen hun eigen milieuproblemen. Bij gevangen vis zijn overbevissing, aantasting van ecosystemen, bijvangst en energieverbruik belangrijke problemen. Het WNF geeft aan dat zo’n 85% van de commerciële vissoorten overbevist wordt. De vissoorten staan daardoor onder druk. Ook bijvangst is een groot risico. Wist je dat in de tonijnvisserij veel dolfijnen als bijvangst eindigen?

Vaak wordt als oplossing kweekvis genoemd, maar ook deze manier van produceren kent zijn nadelen. Bij kweekvis is het gebruik van antibiotica, energie en water een probleem. Antibiotica moet ervoor zorgen dat de vissen, die op een kleine ruimte leven, niet ziek worden. De leefomstandigheden van deze vissen zijn dan ook niet ideaal. Daarnaast wordt kweekvis gevoerd met vismeel, gemaakt van in het wild gevangen vis. Ten slotte willen kweekvisjes nogal eens ontsnappen en de wijde wereld intrekken, wat weer zorgt voor problemen met lokale soorten.

Let op keurmerken voor duurzame vis

Er wordt dus volop gevist. Om ervoor te zorgen dat visproducenten rekening houden met milieu, gezondheid en arbeidsomstandigheden zijn er keurmerken in het leven geroepen. Zo kennen we in Nederland het MSC, voor wilde vis, en ASC voor kweekvis. Bij MSC letten de vissers op de manier van visvangst, bijvoorbeeld niet met grote, ecosysteem beschadigende sleepnetten. ASC krijgen producten wanneer ze hun kweekvis bijvoorbeeld plantaardig voeren.

Bronnen: VoedingscentrumGoede Vis, ProVeg.