Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Warmtepomp      Wat kost een warmtepomp en wat levert het mij op? 
Artikel

Wat kost een warmtepomp en wat levert het mij op? 

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
Met een warmtepomp profiteer je maandelijks op gaskosten en zo verdien je hem uiteindelijk terug. Wat kost de aanschaf en wat levert een warmtepomp je op? 
huis met installatie en warmtepomp

Wat levert een warmtepomp op?

Je vervangt met een warmtepomp (een deel van) je gasverbruik door stroom, waarmee je goedkoper uit bent. Met een hybride warmtepomp bespaar je volgens Milieu Centraal in een matig geïsoleerde hoekwoning ongeveer € 550 tot € 1.100 per jaar op je energierekening (afhankelijk van de energieprijs die je betaalt). Met een elektrische warmtepomp (lucht of water) bespaar je € 750 tot € 1.050 per jaar op de rekening.

Wat is de levensduur van een warmtepomp? 


De levensduur van een warmtepomp is in theorie hetzelfde als die van een cv-ketel: rond de 15 jaar. Maar door de warmtepomp goed te onderhouden kan het zijn dat je warmtepomp zelfs 20 jaar meegaat!

Man naast warmtepomp op zolder

Wat kost de aanschaf van een warmtepomp? 


Een hybride warmtepomp kost tussen de € 5.000 en € 7.000 met installatie. Dit is exclusief de cv-ketel die je nodig hebt. Het is belangrijk ook goed te kijken naar je isolatie zodat er geen warmte verloren gaat.

De kosten van een elektrische warmtepomp liggen tussen de € 6.500 en € 19.500 en zijn afhankelijk van de warmtebron en je woning. Goede isolatie is hierbij een vereiste. Een volledig elektrische warmtepomp is dus duurder in aanschaf, maar je bent dan wel helemaal van het gas af en dat scheelt in de kosten.

Word ook Groene Doener

Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.

Doe mee
Groene doeners 775
Inspirerende mails 8x
Michael de Roos in tuin

Is er subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp? 


Je kunt de verduurzamingssubsidie ISDE krijgen als je een warmtepomp koopt. De hoogte hiervan hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen.

  • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht krijg je tussen de € 1.950 tot € 3.000 subsidie.
  • Voor een elektrische warmtepomp is het subsidiebedrag € 1.950 tot € 3.750.

Tip: Als je de warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, krijg je hogere subsidie.

Is een warmtepomp rendabel zonder zonnepanelen? 


De gasrekening gaat met een warmtepomp in huis omlaag, maar het energieverbruik stijgt. Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen op je dak is daarom het meest kostenbesparend. Zo wek je je eigen groene stroom op om je huis mee te verwarmen!

Hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig voor een warmtepomp? Dat hangt af van hoeveel stroom de warmtepomp gebruikt. Gemiddeld zal je voor een elektrische warmtepomp 7 tot 9 zonnepanelen nodig hebben. Voor een hybride warmtepomp is dat zo’n 5 tot 7 panelen.