Ga terugHome      Publicaties      Het Beter Leven keurmerk
Artikel

Het Beter Leven keurmerk voor zuivel

Portretfoto Karen Eilers
Karen Eilers

Zuivel met het Beter Leven keurmerk zorgt niet alleen voor een beter leven voor de koeien en kalfjes op de melkveehouderij, maar is ook beter voor de natuur en het milieu. Natuur & Milieu hielp mee aan de ontwikkeling van deze nieuwe onderwerpen binnen het keurmerk. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, beter voor natuur en milieu?

koeien in wei

Bijna iedereen in Nederland kent het Beter Leven keurmerk. Je vindt het bekende drie-sterrensysteem van de Dierenbescherming in de supermarkt op onder andere varkensvlees, kip en eieren. Het helpt je kiezen voor een diervriendelijker product. Maar heb je al gezien dat er nu ook melk en yoghurt is met een Beter Leven keurmerk 1 ster?

Dit keurmerk kijkt, naast het welzijn van de koeien en kalfjes, naar de hele kringloop van de melkveehouderij. We proberen die zo veel mogelijk te sluiten op de meest duurzame, maar ook werkbare manier. Zo kijken we bijvoorbeeld naar mest en hoe de grond rond de melkveehouderij hier optimaal van kan profiteren, zonder dat er teveel bemest wordt. We kijken naar veevoer en hoe we er voor kunnen zorgen dat dit zoveel mogelijk van de eigen boerderij komt. We kijken naar bestrijdingsmiddelen, want die zijn vaak erg slecht voor bijen en insecten. En zonder hen komt onze hele voedselproductie wereldwijd in gevaar. Natuurlijk gebruiken boeren die voldoen aan het keurmerk 100% groene stroom op het bedrijf.

Samen met de Dierenbescherming en Natuur & Milieu, werkte ook de Vogelbescherming mee aan dit keurmerk. Zij keken bijvoorbeeld naar de ontwikkeling en het onderhoud van grasland rond de melkveehouderij, zodat boerenlandvogels zich daar beter thuis voelen. En naar het behoud van de knotwilgen en sloten rond de melkveehouderijen.

Het ontwikkelen van dit keurmerk gaat niet zomaar en daar zijn veel partijen bij betrokken. Niet alleen Natuur & Milieu, Dierenbescherming en Vogelbescherming, maar bijvoorbeeld ook afgevaardigden van melkveehouderijen. Zij fungeren als klankbord om te bepalen of het uit te voeren is in het dagelijkse werk op de boerderij en of er ook brood mee te verdienen valt. Een heel belangrijke voorwaarde voor positieve verandering op lange termijn. Daarnaast werkte natuurlijk de supermarkt mee. In de ontwikkeling van het Beter Leven 1 ster keurmerk voor zuivel, sloot Jumbo in een vroeg stadium aan. Zij besloten om hun melk en yoghurt van het huismerk te verbinden aan het keurmerk en het als eerste supermarkt in de schappen te zetten. Daarmee hebben de melkveehouders een koper voor de melk.

Als laatste zijn natuurlijk wij en jij betrokken als we boodschappen doen. Drink je melk of eet je yoghurt? Dan help je mee aan de verduurzaming van deze sector door te kiezen voor het pak met het keurmerk Beter Leven 1 ster. Je vindt de melk en yoghurt bij Jumbo.

drie koeien lopen in het weiland

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter