Ga terugHome      Publicaties      Hoe giftige bestrijdingsmiddelen onze natuur bedreigen
Onderzoek

Hoe giftige bestrijdingsmiddelen onze natuur bedreigen

Portretfoto Berthe Brouwer
Berthe Brouwer

Alarmerende resultaten over de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in Nederlandse natuur- en recreatiewateren uit onderzoek van het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML), in opdracht van Natuur & Milieu.

persoon met hond bij water

Bestrijdingsmiddelen in en om natuur- en recreatiewater

Het onderzoek kijkt naar de 38 meest giftige bestrijdingsmiddelen die beschikbaar zijn. In maar liefst 80 procent van de 153 onderzochte gebieden werden deze middelen aangetroffen. Bij 4 op de 10 wateren werd een overschrijding van de milieunormen geconstateerd. Dit brengt grote ecologische schade met zich mee. In sommige gevallen wordt de norm wel honderd keer overschreden.

CML heeft haar onderzoek uitgevoerd met behulp van openbare meetgegevens die de basis vormen van de Bestrijdingsmiddelenatlas. De onderzoekers keken naar wateren in of nabij natuur- en recreatiegebieden. Dit zijn gebieden waar beschermde dieren en planten leven en mensen zwemmen, wandelen en van het water genieten. In het onderzoek is gekeken naar de meest giftige bestrijdingsmiddelen, de zogenaamde Candidates for Substitution. Deze middelen zijn omstreden vanwege hun impact op het milieu, maar Europa wacht met een verbod tot er een minder schadelijk alternatief voorhanden is.

Bekijk het onderzoeksrapport

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter