Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Seizoensgroenten      Groente van de maand december: wortels
Tips

Groente van de maand december: wortels

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Wortelen worden in Nederland verbouwd in de volle grond. Van juni tot november kunnen de wortels geoogst worden. Vanaf die tijd tot aan december zijn Nederlandse worteltjes een milieuvriendelijke keuze. Winterpenen uit Nederland zijn altijd een goede keus, en krijgen het hele jaar door van Milieu Centraal het meest milieuvriendelijke label.
wortels

Waarom goed voor je?

Naast dat wortels in december een verantwoorde keuze voor het milieu zijn, zijn ze ook een verantwoorde keuze voor jezelf! Wortels bevatten namelijk een enorme hoeveelheid bètacaroteen, wat zich in je lichaam omzet in vitamine A. In 100 gram rauwe worteltjes zit namelijk zo’n 45% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Eet je 100 gram rauwe winterpeen dan krijg je zelfs meer dan 100% van je ADH binnen! Wanneer je worteltjes of winterpeen kookt krijg je zelfs nog meer vitamine A binnen, ongeveer 15% meer dan wanneer je wortels rauw eet.

De grote hoeveelheid vitamine A die je via wortels binnenkrijgt heb je nodig voor een goede werking van je ogen en je afweersysteem. Vitamine A zorgt ervoor dat je ogen zich aanpassen aan het schemer. Daarnaast zorgt het ook voor een gezonde huid, haar en nagels. Ideaal dus om tijdens de donkere dagen lekker veel worteltjes te eten!

Wat kun je ermee?

In Nederland eten we wortels meestal rauw of gekookt en natuurlijk gestampt! Naast in de klassieke hutspot zijn wortels ook een lekkere toevoeging aan allerlei pasta-, wok- of ovengerechten. Bijvoorbeeld in je pastasaus, curry, lasagne of stoofpotje.

Naast dat wortels makkelijk in je avondeten te verwerken zijn, zijn ze door hun zoete smaak ook een super lekkere snack voor tussendoor. Daarnaast zijn ze perfect als gezonde toevoeging bij een borrel. Lekker om te dippen in verschillende soorten hummus en pesto samen met witlof, rettich en bleekselderij bijvoorbeeld. Of wat dacht je van mini-loempia’s gevuld met wortel en allerlei verschillende kleuren groenten, lekker kleurrijk voor bij de borrel of tijdens de feestdagen!

Verschillende soorten wortels

Recepten met wortels

Nu ben je vast benieuwd wat voor lekkers je allemaal nog meer met wortels kan maken. Hier lichten we een paar recepten voor je uit.

  1. Wortel-sinaasappel-gembersmoothie
  2. Carrot dogs
  3. Sushi bowl
  4. Groentetajine met perzik en pistache
  5. Wortel-quinoaburgers
  6. Speculaas wortelmuffins
wortels

Eet lokaal en met het seizoen mee

Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Onze groentekalender helpt je daarbij. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.

Kalender groenten van de maand