Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Huis isoleren      Aan de slag met dakisolatie 
Tips

Aan de slag met dakisolatie 

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
Wist je dat je huis de meeste warmte verliest via het dak? Door je huis te isoleren en vooral je dak aan te pakken, houd je de warmte in de winter beter vast. Er zijn verschillende manieren om je dak te isoleren: de binnen- of buitenzijde van een schuin dak isoleren, een plat dak isoleren en de zoldervloer (van een onverwarmde zolder) isoleren. Wat kan in jouw huis? En waar begin je? 
aanbrengen van isolatie in het dak

Is jouw huis geschikt voor dakisolatie?

Allereerst kijk je aan de binnenkant van het dak of er isolatiemateriaal is aangebracht. Zo ja, check de dikte van de isolatie met bijvoorbeeld een breinaald. Is de dikte minder dan 5 centimeter? Dan kan je dak nog beter geïsoleerd worden. Zie je aan de binnenkant geen isolatie? Kijk dan onder de dakpannen of daar wel isolatie zit.

  • Is je huis voor 1975 gebouwd? Bij de bouw is geen isolatie aangebracht. Misschien dat het dak daarna geïsoleerd is. Vaak is dit een dunne laag die matig isoleert.
  • Een huis in de periode 1975-1992 werden meestal matig geïsoleerd. De isolatiewaarde kan beter
  • Een huis dat gebouwd is na 1992 heeft redelijke tot goede isolatie en hoef je niet verder te verbeteren!

Hoe isoleer je een schuin dak?

Isolatie van een schuin dak is op drie manieren aan te brengen: aan de buitenkant, binnenkant of door het spuiten van isolatiemateriaal onder je dakpannen.

  1. Aan de buitenkant isoleren levert het beste resultaat op. Bij deze techniek worden de dakpannen van het dak gehaald, het isolatiemateriaal aangebracht en de dakpannen weer op het dak gelegd.
  2. Wanneer je dak (nog) niet gerenoveerd hoeft te worden, kun je kiezen voor isolatie aan de binnenkant van je schuine dak. Je kunt hiervoor verschillende materialen gebruiken, waaronder isolerende gipsplaten. Dan ben je in één keer klaar.
  3. Een derde optie is het (laten) spuiten of blazen van isolatiemateriaal onder je dakpannen, maar dit levert matige isolatie op. Als dakisolatie (nog) niet mogelijk is, bekijk dan of je jouw zolder goed kunt afsluiten door bijvoorbeeld een luik te plaatsen en leg zoldervloerisolatie aan.
isolatiemateriaal de trap op dragen

Hoe isoleer je een plat dak? 

Ook een plat dak kun je op verschillende manieren isoleren, maar de beste optie is vanaf de buitenkant. Het risico op vochtschade is namelijk groot wanneer je kiest voor isolatie aan de binnenzijde van je plat dak.

  1. Er zijn twee manieren om platdakisolatie toe te passen vanaf de buitenkant. Je kunt isoleren onder of boven op de dakbedekking. Isoleren onder de dakbedekking levert de beste isolatiewaarde op. De bestaande dakbedekking wordt weggehaald, de isolatieplaten worden geplaatst en vervolgens afgedekt met een nieuwe laag dakbedekking.
  2. Als je bestaande dakbedekking nog in goede staat is, kun je ervoor kiezen om drukvaste en waterbestendige isolatieplaten boven op de dakbedekking te laten plaatsen. Daar bovenop komt een laag grind of tegels tegen het wegwaaien.

Hoe isoleer je een zolder? 

Als de zolder leeg staat of wordt gebruikt als opslagruimte – en dus niet als leefruimte – is het isoleren van je zoldervloer een goede optie. De warmte die van beneden opstijgt wordt dan tegengehouden door de vloer, waardoor je zolder niet onnodig wordt opgewarmd.

Hiervoor worden ‘vulgaten’ geboord aan de bovenzijde van de vloer, die vervolgens worden gevuld met isolatiewol. Wanneer de holle ruimte tussen de zoldervloer en het plafond eronder is gevuld met een goede isolatielaag worden de vulgaten weer afgedicht met kurk. Niet een hele grote klus dus, en daardoor is zoldervloerisolatie vrij snel voor elkaar.

Het is bij zolderisolatie ook belangrijk om de toegang tot de zolder goed te isoleren. Het loont daarom om tochtwering aan te brengen bij je vlizotrap.

Natuurvriendelijk isoleren

Sinds het najaar van 2023 is het verplicht om natuurvriendelijk te isoleren. Dat is belangrijk voor vleermuizen en vogelsoorten die graag in spouwmuren leven of onder daken leven. Zij krijgen bij deze werkwijze de mogelijkheid om te ontsnappen en ergens anders hun onderkomen te vinden. Ook plaatst het isolatiebedrijf vervangende nestplaatsen.

Werk daarom samen met een bedrijf dat de principes van het keurmerk ‘Natuurvriendelijk isoleren’ hanteert. Ook is het belangrijk om – in overleg met het isolatiebedrijf – vooraf bij jouw gemeente of provincie te informeren naar een soortenmanagementplan (SMP) en een pre-SMP voor jouw buurt. In dat plan staat informatie over alternatieve verblijfsplaatsen voor bijvoorbeeld vleermuizen en vogels die al in jouw buurt beschikbaar zijn.

Een groendak aanleggen

Een groendak is eigenlijk wat de naam al verklapt: een dak met groene plantjes. Het is een duurzame manier van dakisolatie. Een groendak biedt voordelen zoals thermische isolatie, wat leidt tot koelte in de zomer en warmtebehoud in de winter. Daarnaast verbetert het de geluidsisolatie en kan het de levensduur van het dak verlengen.

Een groendak biedt meer ruimte voor de natuur. Insecten zoals bijen en vlinders kunnen meer voedsel en onderdak vinden dankzij groene daken. Ditzelfde geldt voor vogels, zoals de huismus en de merel. Met een groendak draag jij bij aan de ontwikkeling en het behoud van de biodiversiteit.

Lees de tips hoe je een groendak aanlegt.

aanbrengen van isolatie in het dak

Hoe maak ik mijn huis tochtvrij?  

Het isoleren van je dak is een flinke ingreep. Gelukkig zijn er ook veel makkelijkere manieren om energie te besparen. Zo kan tochtstrips plaatsen onder je deur, je kattenluik tochtdicht maken of ervoor zorgen dat de brievenbus niet meer kleppert. Bekijk 9 tips om je huis tochtvrij te maken.

Hoe gasvrij ben jij? 

Wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het kost namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschikt is om van het aardgas af te gaan. Doe mee!