Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Tuinieren      Leg een groen dak aan
Tips

Leg een groendak aan

Portretfoto Lena Arndt
Lena Arndt
Groene daken hebben veel voordelen, en mede dankzij subsidie vanuit waterschappen en sommige gemeenten is een groendak aanleggen goed betaalbaar.
groen dak aanleggen

Wat is een groendak?

Een (extensief) groendak is eigenlijk wat de naam al verklapt: een dak met groene plantjes. Het is een constructie die bestaat uit drie lagen: drainage, substraat en sedumplantjes. Afhankelijk van het type dak kun je gebruikmaken van substraatkorrels of een speciaal ontwikkelde mineraalwol.

Waarom een groendak?

Een groendak biedt meer ruimte voor de natuur. Insecten zoals bijen en vlinders kunnen meer voedsel en onderdak vinden dankzij groene daken. Ditzelfde geldt voor vogels, zoals de huismus en de merel. Met een groendak draag jij bij aan de ontwikkeling en het behoud van de biodiversiteit.

Veel Nederlandse (binnen-)steden zijn te versteend. Naast een paar bomen en parken is er amper groen te vinden. In de zomer lopen de temperaturen daardoor in de steden steeds hoger op. Deze combinatie kan leiden tot gevoelstemperaturen van soms wel 57 graden waardoor hittestress kan ontstaan. Tegelijkertijd gaat het steeds heftiger regenen door klimaatverandering. In een versteende stad loopt al het water rechtstreeks de riolen in. Die kunnen de waterdruk  bij hevige buien soms niet aan en lopen dan over.

Meer groen op de daken heeft in de zomer een verkoelend effect op de buitenlucht. Daarnaast vormt het een buffer voor overtollig regenwater, wat goed helpt tegen druk op het riool.

Onderhoud groendak

Een groendak is onderhoudsvriendelijk en verlengt de levensduur van je dak. Eigenlijk is een groendak een soort van daktuin. Net als bij het planten van planten in een tuin moet je extra water geven als het in de zomer wordt geplant om goed te kunnen wortelen. Extra water geven als droog weer een geruime tijd aanhoudt is ook geen overbodige luxe. Met een regenton kun je er bovendien voor zorgen dat het bewateren met opgevangen regenwater kan gebeuren. We raden aan om twee keer per jaar het onkruid te verwijderen tussen het sedum.

Groendak in combinatie met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn belangrijk voor opwekking van meer hernieuwbare energie, zodat we als Nederland minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Ook zorgen ze ervoor dat je bespaart op je energierekening. Als je een schuin dak hebt en twijfelt tussen zonnepanelen en een groendak, adviseren we om te kiezen voor zonnepanelen. Een schuin dak (in de juiste zonrichting) is perfect voor zonnepanelen, maar is minder geschikt voor groene daken. Een schuin dak houdt het vocht lastiger vast.

Als je twijfelt tussen een groendak of zonnepanelen op jouw platte dak, dan raden we de combinatie van zonnepanelen én groen aan. Op platte (hoofd-)daken kan deze combinatie in veel gevallen heel goed. Zo goed zelfs, dat het meer rendement oplevert voor je zonnepanelen. Zonnepanelen werken namelijk minder goed tijdens een warme zomer. Het verkoelende effect van een groendak helpt hier goed bij. Zo kun je duurzame energie opwekken én zorg je ook voor verbetering van de biodiversiteit. Het dak moet wel het gewicht kunnen dragen. En deze combinatie is wel iets kostbaarder.

Heb je voldoende ruimte voor zonnepanelen op een plat dak, maar kan het gewicht van het dak groen en zonnepanelen niet dragen? Of is dit een te grote investering? Dan raden we zonnepanelen aan.

groen dak van sedum met zonnepanelen

Alles wat je wil weten over een groen dak

Is een groendak goed voor de natuur?

Ja, een groendak is goed voor de natuur. Meer groen heeft een positieve uitwerking op de biodiversiteit en fauna. Daarbij bloeien groene daken met sedum tussen april en september. Dat trekt veel insecten en bijen aan en vormt ook een bron van voedsel voor vogels.

Is een groendak onderhoudsvrij?

Nee, een groendak is niet helemaal onderhoudsvrij. Na aanleg in de zomer moet je het dak wat extra water geven om de plantjes goed te laten wortelen. Dit geldt ook voor langdurig droge perioden. Sedumdaken bestaan uit sterke rotsplanten, maar de plantjes zijn niet onsterfelijk. Ook is het te adviseren om twee keer per jaar onkruid te verwijderen uit het dak. Bij sommige aanbieders kun je hiervoor ook een onderhoudscontract afnemen.

Zorgt een groendak voor verkoeling?

Ja, door een groendak kan je woning tot 4 graden koeler blijven. De plantjes bedekken het zwarte dakleer waardoor het dak in de zomer relatief koel blijft. Zo voorkom je dat de hitte van het dak (soms wel 85 graden) je woning en de omgeving verwarmt.

Mijn dak ligt in de schaduw, kan ik een groendak aanleggen?

Ligt het dak in de schaduw? Dan is een groendak een uitdaging. Idealiter heeft een dak minimaal 1,5 uur zon per dag. Krijgt het dak niet veel zon? Dan overgroeit het vaak door mos of gras. Wil je toch graag een groendak? Houd dan rekening met meer onderhoud en kies een passende bedekking, bijvoorbeeld met wilde bloemen en substraat, in plaats van sedumplantjes.

Kan een groen dak mijn dak beschadigen?

Nee, een groendak kan je dak niet beschadigen als het goed is geplaatst. Een groendak heeft juist een beschermende functie. Zo voorkom je dat weersinvloeden als zon en hagel effect hebben op je dakleer. Zeker bij een nieuw dak zorgt een groendak voor een langere levensduur die kan oplopen tot 60 jaar.

Kan ik zelf een groendak aanleggen?

Jazeker! Het aanleggen van een groendak is vrij gemakkelijk. Aanbieders van groene daken leveren vaak een aanleginstructie mee. Materialen zijn vaak makkelijk hanteerbaar en zelf op maat te snijden.

Zorgt een groendak voor waterberging?

Groene daken zijn vaak opgebouwd uit drie lagen. Een drainagelaag om water af te voeren, een substraatlaag die buffert en de begroeiing. De laatste twee lagen zuigen het regenwater op en zorgen voor een vertraagde afstoot naar het riool. Dit is een vorm van waterberging. Bij toenemende regenval voorkom je zo dat al het regenwater in één keer naar het riool stroomt, waardoor het rioolstelsel overstroomt met alle nare gevolgen van dien.