Home      Projecten      Luchtvaart

Project

Luchtvaart

vliegtuig landt op schiphol

De luchtvaart groeit door terwijl we onze uitstoot juist moeten verminderen. Dit komt doordat de luchtvaart amper beperkt wordt en vliegtuigmaatschappijen grotendeels vrij spel hebben om ons klimaat en onze natuur te vervuilen. Luchtvaartmaatschappijen proberen hun vervuiling wel iets te verminderen. Dat doen zij door andere soorten brandstoffen te gebruiken of hun vliegtuigen te vernieuwen. Ook bieden ze reizigers de mogelijkheid hun CO2 te compenseren. Dit alles helpt onvoldoende om de vervuiling écht te stoppen. Sterker nog: de vervuiling neemt alleen maar toe. Wij leggen de luchtvaart aan banden en zorgen dat anders reizen aantrekkelijk wordt.

15%
van de klimaatimpact in NL komt van luchtvaart
32%
van de passagiers in NL zijn transfers
20%
van de verre vluchten veroorzaakt 80% van de CO2-uitstoot

Wat is het probleem?

Vliegen is populairder dan ooit. Maar de luchtvaart draagt bij aan de opwarming van onze aarde. Dat komt doordat er broeikasgassen vrijkomen tijdens het vliegen. De luchtvaart is verantwoordelijk voor 15 procent van de totale klimaatimpact van de Nederlandse economie. Dat is enorm veel. Ook vervuilt vliegverkeer onze lucht en natuur met fijnstof en stikstof. En het leidt tot geluidsoverlast voor mensen die in de buurt van luchthavens wonen.

De overheid doet niet genoeg om ervoor te zorgen dat luchtvaartmaatschappijen echt verduurzamen. De luchtvaart heeft nog geen harde klimaatdoelen en hoeft amper belasting te betalen. Waar andere sectoren in 2050 al klimaatneutraal moeten zijn, geldt dit voor de luchtvaart pas in 2070. Daardoor zijn vliegreizen erg goedkoop, doet de luchtvaart maar mondjesmaat zijn best om te verduurzamen en blijft een vliegvakantie naar de andere kant van de wereld erg aantrekkelijk. Het aantal vluchten neemt alsmaar toe, zowel in Nederland als wereldwijd. Hierdoor worden de schadelijke gevolgen ervan alsmaar erger.

Portretfoto Koenraad Backers

Programmaleider Luchtvaart

Koenraad Backers

Luchtvaartmaatschappijen zitten vast in een internationale prijzenoorlog en gaan niet uit zichzelf verduurzamen. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen als beschermer van ons klimaat en de omwonenden. Zij kan deze bedrijven tot actie dwingen, zodat de luchtvaart evenredig gaat bijdragen aan de oplossing van de klimaatcrisis.

man zit op luchthaven te wachten
zakelijke reiziger met koffer op straat
Vliegtuig tegen blauwe lucht met wolken

Onze missie

Wij brengen de praktijk van de Nederlandse luchtvaart in lijn met klimaatdoelen van Parijs.

De vele vluchten veroorzaken klimaatverandering en een ongezonde leefomgeving voor mens en natuur. Daarom willen wij dat de overlast wordt verminderd door het aantal vluchten te verminderen. Ook willen toewerken naar een eerlijke prijs voor vliegtickets, waarin de schade aan het klimaat en onze gezondheid zijn verrekend. Ten slotte roepen wij op tot strenge duurzaamheidscriteria voor duurzame biobrandstoffen, zodat de vluchten écht schoner worden.

Ben jij een meevlieger?

Misschien ken je het wel. Dat je met vrienden of je sportteam een weekendje weg wil en iedereen komt met de ene na de andere bestemming. Terwijl de anderen hun reisplannen bespreken, voel je een zware last op je schouders: je wilt niet vliegen... Wij helpen je graag op weg om minder te vliegen én je reisgenoten daar ook warm voor te krijgen.

Ontdek nu hoe

Wat doen wij?

Minder vliegen
Wij zetten ons in om de overlast van de luchtvaart voor omwonenden en de natuur te verminderen. De beste manier om dit te doen is door minder vaak te vliegen. Door het aantal vluchten te verminderen kunnen we nu het verschil maken voor omwonenden en de gezondheid van mens en natuur. En zo draagt de luchtvaart, net als bijvoorbeeld de boeren of woningbouwers hun steentje bij.

Eerlijker vliegen
Wanneer we toch vliegen, willen we dat dit op een eerlijke manier gebeurt. Dit bereiken we door ons in te zetten voor eerlijke prijzen voor vliegtickets, waarin de kosten voor vervuiling en overlast zijn meegerekend. En deze prijs betalen we allemaal: overstappers, iemand op een privévlucht en ook voor je pakketje uit China. Hoe meer vervuiling en overlast, hoe hoger de prijs van een ticket.

Schoner vliegen
Wij zetten ons in voor minder vluchten voor een gezondere leefomgeving. Toch blijven we ook de komende jaren vliegen en wij willen dat dit zo schoon mogelijk gebeurt. Elektrisch vliegen en schonere vliegtuigen kunnen namelijk pas over vele jaren iets bijdragen, terwijl de vervuiling nu plaatsvindt. Daarom willen wij nu al minder vervuiling veroorzaken door op een verstandige manier alternatieve brandstoffen in te zetten.

Dit alles doen wij door de overheid te confronteren met onderzoeksrapporten die de enorme gevolgen van vliegen aantonen. Ook laten we zien welke alternatieven er zijn en hoeveel steun hiervoor is vanuit onze samenleving. Verder dragen we concrete voorstellen aan voor betere wet- en regelgeving. Zo moedigen we overheid en politici aan om actie te ondernemen.

vrouw kijkt uit het raam vanuit de trein

Ondertekenaar petitie

Alida Heyman

Schiphol en andere vervuilers worden te weinig aangepakt door de overheid. We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor onze aarde. Daarom heb ik de petitie getekend. Omdat het voor mij belangrijk is dat de luchtvaartsector gaat bijdragen aan het halen van de klimaat-doelen. Het is de hoogste tijd voor wettelijk vastgestelde doelen.

Wat kun jij doen?

Elke reis kun jij het verschil maken door níet te kiezen voor het vliegtuig maar voor een ander vervoersmiddel of een andere bestemming. Er zijn genoeg alternatieven. Daarmee kun je fantastische vakanties beleven met minder impact op het klimaat en de natuur. Zo kun je met de trein of bus een heel eind komen in Europa. Of je kiest voor een vakantie met de (elektrische) auto. Of stap op de fiets om de omgeving van Nederland beter te leren kennen!

vliegtuig in de lucht bij gebouw

Elke gift helpt!

Wij werken aan een klimaatneutraal Nederland en het herstel van de natuur. Het moet echt anders en we geloven dat het kan. Met jouw donatie help je ons mee!