Pompoen is een verantwoorde keuze in oktober en eigenlijk ook de rest van het najaar. In Nederland worden pompoenen in september en oktober geoogst, daarna rijpen ze nog even na om goed op smaak te komen. De rest van de herfst en winter worden de pompoenen in een koeling bewaard. Pompoenen uit Nederland, maar ook uit Frankrijk, Israël, Portugal en Spanje, krijgen van Milieu Centraal het hoogste milieukeur van september tot en met december en zijn daarmee een goede keuze.
Naast dat pompoenen een goede keus zijn voor het milieu, zijn ze ook een goede keus voor je gezondheid. Zo bevat 200 gram gekookte pompoen ongeveer 20% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1, en 25% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en E. Vitamine B1 speelt een rol bij je koolhydraatstofwisseling en vitamine C en E zijn belangrijke antioxidanten die een beschermende werking hebben voor je lichaam en een rol spelen in ons afweersysteem. Erg handig dus tijdens de herfst en wintermaanden wanneer onze weerstand wel een boost kan gebruiken