Terug naar overzicht
Eten

Recept: Vegan karamel-pindabrownies

Een lekkere snack hoeft niet altijd gezond te zijn. Deze overheerlijke vegan brownies met karamel zijn ook voor de echte zoetekauw onder ons. Een simpel recept met een originele twist. Wanneer je voor dit recept pure chocolade gebruikt, is dit ook nog eens veganistisch. Ga jij dit ook proberen?
Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
 • 
Recept
brownie met karamel in een stukje gesneden en geserveerd op een bord

Benodigdheden

  • Vierkante bakvorm van 23, 24 of 25 centimeter
  • Oven
  • Bakpapier
  • Beslagkom of andere kom
  • Diepe pan

Ingrediënten

Voor de karamelsaus

  • 60 gr witte suiker
  • 60 gr lichte basterdsuiker
  • 35 gr plantaardige margarine
  • 90 ml soja (kook)room
  • Snuf zeezout

Voor de brownies

  • 280 gr pure chocolade (Let op: neem wel een echt pure chocoladereep, anders is het niet vegan)
  • 185 gr plantaardige margarine
  • 250 gr suiker
  • 2 el chiazaad
  • 175 gr appelmoes
  • 1 tl vanillesuiker
  • 155 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 125 gr gezouten pinda’s

Bereiding

De karamelsaus

  • Smelt de witte suiker met 35 ml water op laag vuur en laat deze koken tot een lichte karamelkleur ontstaat
  • Voeg vervolgens de lichte basterdsuiker, margarine en room toe en laat dit geheel nog 4 minuten zachtjes koken. Haal de saus van het vuur en laat volledig afkoelen
  • Voeg tot slot een flinke snuf zeezout toe

De brownies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius
  • Begin met het mengen van het chiazaad met 6 eetlepels water. (Terwijl je verder gaat met de rest van het recept zal je zien dat het een geleiachtige consistentie krijgt. Dit wordt je vervanger van ei)
  • Smelt de chocolade en margarine in een kom die je op een pan met een bodempje kokend water zet (au bain marie). Hou de temperatuur van het water rond het kookpunt tot de chocolade gesmolten is, maar zorg dat de kom het water zelf niet raakt
  • Laat het mengsel even afkoelen
  • Klop ondertussen de suiker, appelmoes, vanille en het chia-mengsel samen los
  • Meng het bakpoeder met de bloem en zeef deze boven het beslag
  • Roer tot slot de pinda’s erdoor
  • Vet je bakvorm in en bekleed de bodem met een laagje bakpapier
  • Doe de helft van je browniemix in de vorm, gevolgd door de helft van de karamelsaus. Herhaal dit en haal om het af te maken je mes een paar keer door het beslag om een mooi patroon te creëren
  • Bak de brownies in het midden van de oven gedurende 30 minuten
  • Het is het lekkerst als de brownies zacht blijven aan de binnenkant, maar het beslag mag niet meer vloeibaar zijn. Wanneer je tegen de zijkant van de bakvorm tikt, mag het beslag erin niet trillen. Zet de vorm in dat geval nog even terug in de oven. Check je brownies dan elke 10 minuten totdat ze stevig zijn

Geniet ervan!

Recept door Sara

[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<p class="gform_not_found">Oeps! We konden je formulier niet vinden.</p>