Ga terugHome      Thema’s      Circulaire economie      Bewust winkelen      Slimme keuzes maken tijdens het online shoppen
Tips

Slimme keuzes maken tijdens het online shoppen

Portretfoto Nienke Onnen
Nienke Onnen
Online winkelen biedt veel gebruiksgemak, maar is niet altijd de duurzaamste keuze. In dit artikel lees je meer over de impact van online shoppen én wat jij kunt doen om makkelijk duurzamere keuzes te maken bij een online aankoop.
man op de bank met een laptop en koffiemok

’s Avonds op de bank of in de trein even kijken wat voor nieuwe items je favoriete merk heeft toegevoegd. Of welke leuke spullen er in de uitverkoop zijn. Elk jaar shoppen we steeds meer en we doen onze aankopen steeds vaker online. Online winkelen is makkelijk, maar is niet altijd de beste keuze voor het klimaat. In de laatste kilometers die jouw pakketje aflegt, kun jij het verschil maken.

Pakketbezorger in een busje door de straat

Denk goed na voor je iets koopt

Bedenk altijd eerst goed voordat je (online) iets koopt: heb je het écht nodig en zo ja, is het nodig om het nieuw te kopen? Spullen hebben namelijk ook veel klimaatimpact. Overweeg daarom ook eens om tweedehands of refurbished (gerepareerde) producten te kopen of laat spullen repareren wanneer ze stuk zijn. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Zo doe je langer met producten en stel je de volgende aankoop uit. Huur spullen of leen ze van anderen, als je ze niet vaak nodig hebt.

Als je tot de conclusie bent gekomen dat je een bepaald product echt nodig hebt, dan is het belangrijk om wat onderzoek te doen voordat je iets koopt. Bekijk de foto’s en maattabel goed, lees reviews of gebruik de keuzehulpen die webwinkels aanbieden. Zo weet je beter of een product past bij wat jij nodig hebt. Maak online al je keuze en bestel niet drie maten of verschillende varianten, om thuis pas te besluiten welke je wilt. Retouren hebben namelijk ook veel klimaatimpact. Wil je meerdere producten bestellen? Koop dan zoveel mogelijk bij één aanbieder, dan kunnen ze gebundeld worden in één pakket.

Kies voor lokale producten en aanbieders

Kies voor lokale producten. Jaarlijks worden er nog miljoenen pakketjes uit andere werelddelen naar Nederland verscheept als gevolg van online aankopen. Dat veroorzaakt enorm veel milieuvervuiling. Door te kiezen voor een Nederlands of Europees product voorkom je dat het product met een containerschip of het vliegtuig naar ons land wordt gebracht en ondersteun je de lokale economie.

Kies voor schoner vervoer

Elk pakketje dat je online bestelt, legt een route af van de aanbieder naar jouw huis. In het vervoer kun je keuzes maken die minder vervuiling veroorzaken. Verschillende webwinkels bieden de mogelijkheid om je pakket te laten bezorgen met ander vervoersmiddel dan het bekende diesel-bestelbusje. Denk bijvoorbeeld aan fietskoeriers of elektrische bestelbussen, scooters of fietsen. Ook kun je bij sommige aanbieders een pakket zelf ophalen. Zit de winkel in de buurt? Haal het daar zelf lopend of met de fiets op. Alle kleine beetjes helpen en even bewegen is hartstikke gezond.

Postbezorger met dozen

Kies voor een bezorgmoment later

Volgende dag in huis? Nee, bedankt! De volgende dag in huis heeft meer klimaatimpact dan je denkt. Bij een bestelling die de bezorger met spoed moet leveren, maakt hij vaak meer kilometers dan bij een langer vooruit geplande bezorgroute. Heb je het product niet de volgende dag nodig? Dan kun je veel verschil maken door het bezorgmoment één of meerdere dagen uit te stellen. De bezorger kan dan een slimmere route kiezen en hoeft zo minder kilometers af te leggen.

Heb je meerdere artikelen nodig? Probeer dat zoveel mogelijk bij dezelfde aanbieder te kopen en kies voor alle artikelen hetzelfde bezorgmoment. Het bundelen van pakketjes scheelt weer losse ritten. Laat je het thuis bezorgen? Zorg dan dat je op het bezorgmoment thuis bent of dat de buren op de hoogte zijn. Een bezorger die voor niets een ritje maakt is natuurlijk ontzettend zonde!

Haal je pakketje zelf op

In Nederland heb je bij de meeste webshops de mogelijkheid om een pakketje aan huis te laten bezorgen, maar steeds meer webshops bieden ook andere mogelijkheden, zoals bezorging bij een pakketpunt of een pakketkluis. Door te kiezen voor zo’n centraal bezorgpunt, hoeft de bezorger minder rondjes te rijden door jouw buurt. Hoe meer mensen hiervoor kiezen, hoe voller de bezorger zijn bus kan laden voor één rit.

Toch retour? Breng het netjes terug

Pakketje in huis, maar toch niet helemaal wat je verwacht had? Natuurlijk probeer je een miskoop te voorkomen, want je pakketje terugsturen heeft ook veel impact op het klimaat. Gelukkig hebben we daar ook tips voor. 😉 Wees allereerst voorzichtig met het uitpakken, passen of uitproberen van het product. Na jouw retour kan de aanbieder het dan nog goed doorverkopen. Pak het ongewenste product daarom ook netjes in voor retour. Breng je pakketje vervolgens lopend of met de fiets terug naar het pakketpunt of lever het in bij de dichtstbijzijnde winkel van de aanbieder. Het is soms mogelijk om je retour mee te geven aan de bezorger als hij je vervangende pakketje komt brengen. Dat scheelt weer een autorit!