Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Huis tochtvrij maken      Voorkom tocht aan de onderkant van de buitendeur 
Tips

Voorkom tocht aan de onderkant van de buitendeur 

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
Veruit de meeste tocht komt via de buitendeuren je woning binnen. Vaak zit er speling tussen de buitendeur en de vloer, waardoor koude lucht zomaar je woning binnen stroomt. Tijd om die tocht een halt toe te roepen. Het loont dan om de voor – en achterdeuren te isoleren. In dit artikel lees je hoe je dat het beste aanpakt.  
tochtstrip onder deurkier

De voordelen van een tochtvrij huis 

Wil jij gas en geld besparen en je huis gelijk een stukje duurzamer maken? Begin dan met de 9 meest voorkomende tochtplekken in je woning. Dit kun je eenvoudig zelf doen en de effecten merk je vrijwel meteen: je bespaart gas (en dus geld) en het is comfortabeler in huis.

Zo voorkom je tocht door de buitendeur 

De buitendeur kan speling aan de onderkant hebben. De ruimte tussen je deur en dorpel zorgt mogelijk voor tocht. Is er een kier onder de buitendeur? Plaats dan een tochtstrip met borstel eraan, dit heet ook wel een tochtborstel of een dorpelstrip. Je zaagt de tochtborstel of dorpelstrip eenvoudig op maat en bevestigt het aan de onderkant van de deur. Alle materialen die je nodig hebt, vind je bij de (online) bouwmarkt.

Welke tochtplekken kun je nog meer aanpakken? 

In en rond je buitendeur zijn er nog meer tochtplekken die je makkelijk kunt aanpakken. Zo kan het bijvoorbeeld dat er kieren zitten bij je deur. Deze kun je afsluiten door tochtbanden of tochtstrips te plaatsen. Daarnaast zijn brievenbussen vaak niet goed afgesloten en klepperen ze bij wind, wat zorgt voor een koude luchtstroom. Tocht door je brievenbus kun je makkelijk verhelpen door een brievenbusborstel te plaatsen. Of heb jij een kat die er graag op uit gaat door het kattenluik in je buitendeur? Vooral bij oudere kattenluiken wil er nog weleens tocht naar binnen glippen. Heb je een oud kattenluik, dan is het verstandig deze te vervangen door een nieuw, tochtvrij exemplaar.

Hoe gasvrij ben jij? 

Heb je alle tochtgaten in je huis aangepakt en wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschikt is om van het aardgas af te gaan. Doe mee!