Terug naar de campagne

Dicht naden en kieren tussen kozijnen en de buitenmuur of vloer

Makkelijk
Natuur & Milieu
Natuur & Milieu
siliconenkit deurpost

Bestrijd de tocht: pak de naden en kieren in huis aan

Door naden en kieren in je huis lekt warme lucht naar buiten en kan koude lucht naar binnen glippen. Dat is zonde voor het klimaat in huis en zorgt er in de winter voor dat je extra moet stoken om het huis op de juiste temperatuur te houden. En meer gasverbruik zorgt voor een hogere energierekening.
Gelukkig zijn de meest voorkomende naden en kieren eenvoudig en betaalbaar te dichten.

De grootste kieren pak je aan met metselspecie
Grotere kieren of scheuren tussen kozijnen en de buitenmuur dicht je door metselmortel aan te lengen met water en in de kier aan te brengen. Dit doe je aan de buitenkant van het huis. Gebruik een voegspijker in combinatie met een voegbord om de specie aan te brengen.

Voor kleinere kieren gebruik je compressieband
Compressieband gebruik je voor kieren tot maximaal 20 mm waarbij er geen bewegende delen zijn. Het is bijvoorbeeld geschikt voor kieren tussen de muur en het kozijn of de muur en de vloer.

Compressieband is zelfklevend en wordt opgerold geleverd. Zodra je de compressieband hebt aangebracht, zet het materiaal uit om de kier op te vullen. Wanneer je houten kozijnen hebt hoef je de compressieband alleen binnen aan te brengen, bij kunststof- of aluminium kozijnen breng je de compressieband zowel buiten als binnen aan.

Voor de kleine kieren of naden gebruik je siliconenkit
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen. Met een kitpistool spuit je de siliconenkit in de kier of naad om de naad op te vullen. Let op: siliconenkit is niet overschilderbaar.

Bij houten kozijn breng je de siliconenkit aan de binnenkant aan. Bij kunststof- of aluminium kozijnen breng je de kit buiten en binnen aan.

Wil je nog meer weten over het dichten van naden en kieren kijk dan bij onze kennispartner Milieu Centraal.

Locatie Type maatregel Prijsindicatie Moeilijkheidsgraad
Grote kieren tussen vaste delen Metselspecie €€ Moeilijk
Kieren tussen vaste delen Compressieband Makkelijk
Kleine kieren tussen vaste delen Siliconenkit Gemiddeld