Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Huis tochtvrij maken      Voorkom tocht: dicht de naden en kieren bij kozijnen, buitenmuur of vloer
Tips

Voorkom tocht: dicht de naden en kieren in je huis 

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
Waait we wind bij jou in huis? Door naden en kieren in je huis lekt warme lucht naar buiten en kan koude lucht naar binnen glippen. Dat is zonde voor het klimaat in huis en zorgt er in de winter voor dat je extra moet stoken om het huis op de juiste temperatuur te houden. Gelukkig zijn de meest voorkomende naden en kieren eenvoudig en betaalbaar te dichten.  
siliconenkit deurpost

Wat zijn de voordelen van een tochtvrij huis? 

Het belangrijkste voordeel van een tochtvrij huis is dat je gas bespaart. Als je tocht tegengaat, houd je de warmte binnen en de kou buiten waardoor je bespaart op je energierekening. Maar een tochtvrij huis is niet alleen goed voor je portemonnee, het is ook goed voor het milieu omdat het CO2-uitstoot scheelt. Tot slot zorgt een tochtvrij huis natuurlijk ook voor meer comfort, omdat je in de winter minder last hebt van koude luchtstromen.

Hoe verhelp je tocht door naden en kieren in je huis? 

Hieronder lees je hoe je de tocht kan stoppen, afhankelijk van de grootte van je naden en kieren:

Stap 1: De grootste kieren pak je aan met metselspecie.

Grotere kieren of scheuren tussen kozijnen en de buitenmuur dicht je door metselmortel aan te lengen met water en in de kier aan te brengen. Dit doe je aan de buitenkant van het huis. Gebruik een voegspijker in combinatie met een voegbord om de specie aan te brengen.

Stap 2: Voor kleinere kieren gebruik je compressieband.

Compressieband gebruik je voor kieren tot maximaal 20 mm waarbij er geen bewegende delen zijn. Het is bijvoorbeeld geschikt voor kieren tussen de muur en het kozijn of de muur en de vloer. Compressieband is zelfklevend en wordt opgerold geleverd. Zodra je de compressieband hebt aangebracht, zet het materiaal uit om de kier op te vullen. Wanneer je houten kozijnen hebt hoef je de compressieband alleen binnen aan te brengen, bij kunststof- of aluminium kozijnen breng je de compressieband zowel buiten als binnen aan.

Stap 3: Voor de kleine kieren of naden gebruik je siliconenkit.

Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen. Met een kitpistool spuit je de siliconenkit in de kier of naad om de naad op te vullen. Let op: siliconenkit kun je niet overschilderen. Bij houten kozijn breng je de siliconenkit aan de binnenkant aan. Bij kunststof- of aluminium kozijnen breng je de kit buiten en binnen aan.

Welke materialen moet je aanschaffen? 

Alle materialen die je nodig hebt, kun je vinden in de bouwmarkt. Welk materiaal je het beste kunt gebruiken voor de naden en kieren tussen kozijnen en de buitenmuur of vloer hangt wederom af van hoe groot deze zijn:

  • Voor grote kieren tussen vaste delen heb je nodig: metselspecie
  • Voor kieren tussen vaste delen heb je nodig: compressieband
  • Voor kleine kieren tussen vaste delen heb je nodig: siliconenkit

Welke tochtplekken kun je nog meer aanpakken?

Naast de naden en kieren tussen kozijnen en de buitenmuur of vloer zijn er nog meer tochtplekken die je makkelijk kunt aanpakken om gas en dus geld te besparen. Zo zijn er ook vaak naden en kieren in bewegende delen in je huis (ramen en deuren) óf tussen muren of vloeren bij leidingen. Heb je alle naden en kieren al aangepakt? Hier vind je een overzicht van andere veel voorkomende tochtplekken met passende oplossingen.

Word ook Groene Doener

Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.

Doe mee
Groene doeners 775
Inspirerende mails 8x
Michael de Roos in tuin

Hoe gasvrij ben jij? 

Heb je alle tochtgaten in je huis aangepakt en wil je nog meer doen om gas te besparen? Dan is de volgende stap de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Die staat standaard op 80 graden en dat is zonde! Het namelijk veel gas om die temperatuur te bereiken. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 70, 60 of zelfs 50 graden. Dit scheelt gasverbruik en dus ook in de kosten. Daarnaast kom je op deze manier erachter of je huis al geschikt is om van het aardgas af te gaan. Doe mee!