Terug naar de campagne

Dicht gaten in muren of vloeren bij leidingen

Makkelijk
Natuur & Milieu
Natuur & Milieu
Verwarmingsbuis in de grond

Dicht gaten in muren of vloeren bij leidingen

Leidingen van je verwarming of je waterleiding komen vaak uit de muur of de vloer. Zorg dat je deze plekken afsluit, zodat het niet kan tochten. Dan hoef je namelijk ook minder te verwarmen. Op deze pagina geven we tips voor het tochtvrij maken van deze gaten.

Dicht gaten met compressieband
Compressieband is de meest simpele oplossing. Deze zelfklevende rol knip je op maat, om er vervolgens het gat zoveel mogelijk mee te vullen. Compressieband is geschikt om kieren tot maximaal 20 millimeter mee te dichten.

Met glaswol en steenwol dicht je kieren tussen vaste delen
Je kunt de kieren bij leidingen ook dichten met restjes van vezelmateriaal, zoals glaswol en steenwol, rondom de leidingen te plaatsen. Let op: gebruik lange mouwen, handschoenen en een stofmasker. Vezels kunnen namelijk de huid, neus, ogen en keel irriteren. Dek het materiaal na het plaatsen af met een latje of plint om te voorkomen dat de vezels verspreiden.

Ook vilt, vlaswol, kokos of sisal is te gebruiken voor kieren tussen vaste delen
Vilt, vlaswol, kokos of sisal kun je, net als glas- en steenwol, rondom leidingen plaatsen om gaten mee te dichten. Dit zijn natuurlijke materialen, maar wel gevoeliger voor vocht dan bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Gebruik vilt, vlaswol, kokos of sisal daarom alleen binnen. Dek ook dit materiaal na het plaatsen af met een latje of plint om te voorkomen dat het verspreid en om te beschermen tegen vocht.

Wil je nog meer weten over het dichten van naden en kieren kijk dan bij onze kennispartner Milieu Centraal.

Locatie Type maatregel Prijsindicatie Handigheidsniveau
Kieren tussen vaste delen Compressieband Makkelijk
Kieren tussen vaste delen Glaswol, steenwol €€ Makkelijk
Kieren tussen vaste delen Vilt, vlaswol, kokos, sisal €€ Makkelijk