Ga terugHome      Thema’s      Landbouw      Bestrijdingsmiddelen      Maak het verschil met je boodschappen
Tips

Maak het verschil met je boodschappen

Het kan niemand ontgaan zijn, klimaatverandering is een hot topic. Letterlijk. Terwijl de wereldleiders afspraken maken over de toekomst van onze planeet, kun je met deze simpele tips zelf met je boodschappenmandje al een wereld van verschil maken.
vrouw met boodschappenmand doet boodschappen
  • Ga 3 tot 4 dagen in de week voor vega. Nederlanders eten gemiddeld nog ruim 5 dagen per week vlees. Als we kiezen voor 3 à 4 dagen per week geen vlees of vis, is dat veruit de grootste stap die we kunnen zetten om een steentje bij te dragen.
  • Naast minder vlees en vis, kun je ook zuivel vaker vervangen door een plantaardig alternatief. Havermelk voor in je koffie bijvoorbeeld, of kokosyoghurt in je muesli. Supermarkten nemen steeds meer nieuwe producten op in hun assortiment die het proberen waard zijn.
  • Eet lokale producten uit het seizoen. Een appel uit een boomgaard in Nederland legt nu eenmaal minder kilometers af als die mango uit Brazilië. Vaak nog veel goedkoper ook.
  • Hoe minder je weggooit, hoe meer je bespaart. Dus koop wat je nodig hebt, plan je maaltijden een beetje handig in en zorg ervoor dat je voedsel niet in de prullenbak belandt.

Klinkt dit allemaal als een druppel op een gloeiende plaat? Bedenk dan dat als er maar genoeg druppels zijn, de plaat wel degelijk afkoelt.