Home      Thema’s      Eten & drinken      Vleesvervangers

Vleesvervangers

Dus jij wilt jouw vlees vervangen door iets anders? Er zijn heel veel mogelijkheden: zo kun je vleesvervangers in de supermarkt kopen of aan de slag met recepten voor zelfgemaakte vleesvangers. Maar wist je dat je ook bonen en noten een belangrijkere rol kunt geven op het menu? Met onze tips en artikelen helpen we je graag op weg.

Zelfgemaakte falafel
twee mensen bereiden maaltijd met veel verschillende soorten groenten

Gratis online kookboek: Lekker vegetarisch koken

Elke dag sta je weer voor dezelfde keuze: wat eet ik vanavond? Kies dan eens wat vaker voor een gerecht zonder vlees of vis. Wij helpen je graag op weg. In ons gratis e-kookboek vind je heerlijke vegetarische recepten die je snel op tafel tovert. Geschikt voor vegetariërs en flexitariërs!

Download het kookboek

Melk- en vleesvervangers

De eiwitten die we eten, eten we in Nederland vaak nog in de vorm van vlees, vis, zuivel en eieren. Dat kan anders. We kunnen ook meer plantaardige eiwitten eten in de vorm van bonen, noten of vleesvervangers op basis van bonen of soja. Ook voor melk, yoghurt en boter bestaan plantaardige vervangers. Deze verschillen in voedingswaarde, maar zijn heel waardevol om te eten als je geen dierlijke producten meer eet. Zo zorg je ervoor dat je geen belangrijke voedingsstoffen misloopt in jouw dieet.

Je kunt vleesvervangers zelf maken van noten, bonen en tofu. Koop je graag kant-en-klare vleesvervangers? Dan is het slim om de voedingswaarden te controleren op het etiket: hoeveel eiwit, vet en zout zit er in het product? Veel van deze producten bevatten namelijk relatief weinig eiwit, en daarentegen redelijk veel verzadigd vet en zout. Die producten zijn daardoor niet per definitie gezond.  Ook wordt er soms ijzer en vitamine B12 aan toegevoegd.