Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Veganistisch eten      Plantaardige ontbijtrecepten
Tips

4 heerlijke plantaardige ontbijtjes

ampersand logo natuur & milieu
Naomi Jansen
Ben jij toe aan wat variatie aan jouw ochtendroutine? Maak jij het jezelf gemakkelijk in de keuken of neem jij juist je tijd? Met onze plantaardige recepten kies jij wat het beste bij jou past. ​Een extra goede reden om 's ochtends je bed voor uit te komen. Eet smakelijk en geniet van je dag!
Veganistisch ontbijt

Waarom af en toe kiezen voor een plantaardige maaltijd?

Een plantaardig voedingspatroon heeft een positief effect op het klimaat, dierenwelzijn en je gezondheid. Wil je hier meer over ontdekken? Lees dan dit artikel over een plantaardig voedingspatroon.

Recept: Yoghurt met gebakken appel en zelfgemaakte granola​

Ingrediënten

  • 100-200 gram plantaardige yoghurt (naar eigen keuze: soja, haver, amandel of kokos)
  • 1 appel
  • 1 tl kaneel
  • ​1 tl koek- en speculaaskruiden naar smaak​
  • 150 gram havermout
  • 2 tl agave- of ahronsiroop
  • 15 gram noten
  • 1 tl (kokos)olie

Hoe maak ik het?
Zet allereerst de oven op 180 graden. Mix de havermout samen met de noten, koek- en speculaaskruiden, agave- of ahornsiroop en een klein beetje (kokos)olie. Schep de mix op de bakplaat en zet deze voor ongeveer 20-25 minuten in oven. Schep de granola na ongeveer 10 minuten om. Maak extra veel zodat je meerdere dagen kan genieten van de granola.

Snijd de appel in dunne plakjes, voeg de kaneel toe en bak deze in een pan.
Schep de yoghurt in een kommetje, doe daar de gebakken appel en granola bij en geniet!

Tip: Voeg ook een klein beetje 100% pindakaas toe om het extra smeuïg te maken.

Recept: Gemakkelijke overnight oats

Ingrediënten​

  • 30-50 gram havermout
  • 1 glas plantaardige melk (naar eigen keuze: amandelmelk, sojamelk, havermelk)​
  • 1 tl chiazaad
  • 1 el plantaardige yoghurt​
  • optioneel: 1 el vegan eiwitpoeder​
  • topping:​ blauw bessen en/of roodfruit​ en noten

Benodigdheden​

  • glazen pot of bakje die je kunt afsluiten

Hoe maak ik het?​
Weinig tijd in de ochtend dan is dit jouw ontbijtje! Deze kan je de dag van tevoren klaarmaken, zodat je ‘m de volgende ochtend alleen maar uit de koelkast hoeft te halen.​

Neem de glazen pot of bakje. Voeg hierin de havermout, een eetlepel chiazaad en voeg plantaardig melk toe zodat alle havermout gedekt is. Optioneel kun je vegan eiwitpoeder toevoegen aan het mengsel voor extra eiwitten. Als laatste voeg je een lepel plantaardige yoghurt toe om het smeuïger te maken. ​

Laat het een nacht in de koelkast staan. Als topping is het heerlijk om blauwe bessen en/of roodfruit toe te voegen met wat noten.

Recept: Bananen-pannenkoeken

Ingrediënten

  • 125 gram havermout​
  • 1 rijpe banaan​
  • 200 ml plantaardige melk
  • 1 tl bakpoeder​
  • snufje zout​

Hoe maak ik het? ​
Pureer de banaan. Vervolgens voeg je de havermout, een theelepel bakpoeder en een snufje zout. Klop het goed door tot een egaal mengsel. Vet een koekenpan met (kokos)olie en bak de pannenkoekenmix.

Tip: Maak kleine pannenkoekjes, zodat je ze op elkaar kan stapelen. Als topping kun je extra banaan, plantaardige yoghurt en honing of agave siroop over de pannenkoeken doen.

Recept: Rode biet smoothie

Ingrediënten​

  • 1-2 gekookte rode biet
  • 1 banaan​
  • 2 el roodfruit​
  • 1 glas plantaardige melk (naar eigen keuze: amandel, soja of haver)​
  • optioneel: 1 el vegan eiwitpoeder​

Hoe maak ik het?​
Snij de rode biet en banaan in stukjes. Doe het in de blender samen met het roodfruit en de plantaardige melk. Voeg eventueel vegan eiwitpoeder toe.​

Geniet en smullen maar!

Meer kookinspiratie? Ontdek ons e-kookboek voor meer recepten.