Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Seizoensgroenten      Groente van de maand september: bloemkool
Tips

Groente van de maand september: bloemkool

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Een groente met veel vezels, voedingsstoffen en weinig calorieën is bloemkool. Bloemkool is gezond en we kunnen er ontzettend veel mee! Bovenop al deze voordelen voor jezelf, zijn er ook nog voordelen voor het milieu. Bloemkool is een duurzame groente, omdat het bijna jaarrond verkrijgbaar is van de akkers van Hollandse of Franse boeren. Er komen dus geen verwarmde kassen aan te pas en de bloemkool hoeft geen verre reizen te maken om op je bord te belanden. Kortom: een goede en gezonde groente die je niet vaak genoeg kan eten! Daarom is bloemkool Groente van de maand september.
bloemkool

Bloemkool in al zijn kleuren en geuren

Naast het feit dat bloemkool een gezonde groente is, is het ook nog eens lekker! Smaken verschillen natuurlijk, maar je kunt met deze groente vele kanten op zodat het je altijd wel smaakt. Het heeft van zichzelf een licht nootachtige smaak. Als je deze smaak te overheersend vindt, kook het dan iets korter (5-8 minuten) en voeg wat lekkere kruiden toe zoals nootmuskaat of kerriepoeder.

Wist je dat er bloemkoolrassen zijn met gele, paarse, oranje of groene bloemkolen? Ze geven een verrassend effect op het bord en hebben een iets andere smaak van witte bloemkool. Gekleurde bloemkool wordt vaak rauw of gestoomd geserveerd. Let op: bij het koken verliest de paarse bloemkool zijn kleur, in tegenstelling tot oranje en groene bloemkool.

Waarom goed voor je?

In bloemkool zitten de vitamines B1, B2, B6, B11, C en K. Tevens bevat deze groente ontzettend veel mineralen zoals kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Mineralen zijn goed voor ons: we krijgen er bijvoorbeeld een mooie huid van, meer energie, sterke tanden en glanzend haar. Vitamine B1 speelt een belangrijke rol in ons lichaam: ze bevorderen het functioneren van het hart. Vitamine B11 helpt om het immuunsysteem beter te laten werken en door vitamine C krijgen we een hogere weerstand. Daarnaast maakt vitamine K onze botten steviger. Dat zijn heel wat gezondheidsvoordelen van één groente.

Wat kun je ermee?

Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. Zo kan je er rijst of popcorn van maken en kun je het verwerken in pizza’s, salades, soepen, stamppotten, couscous of rösti. Deze groente is van alle markten thuis, dus er zijn vast recepten met bloemkool die jij ook lekker vindt. Naast de optie om het te koken kun je het ook eens bereiden door het te stomen, bakken, roerbakken, smoren, blancheren, stoven, wokken, roosteren of grillen. Genoeg opties dus om het te bereiden zoals jij dat wil. Weinig tijd? Bekijk het recept geroosterde bloemkool!  Ook is bloemkool een gezonde snack, lekker voor tussendoor.

bloemkool

Recepten met bloemkool

Eet lokaal en met het seizoen mee

Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Onze groentekalender helpt je daarbij. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.

Kalender groenten van de maand