Waarom goed voor je?
Spruiten groeien in de volle grond en kunnen in Nederland vanaf september worden geoogst. Doordat spruiten gespreid aangeplant worden zijn ze niet allemaal tegelijkertijd plukrijp en worden ze dus meerdere keren geoogst. Hierdoor zijn ze lang verkrijgbaar. Vanaf oktober tot en met februari zijn Nederlandse spruitjes dan ook een verantwoorde keuze. In deze periode krijgen ze van Milieu Centraal het meest milieuvriendelijke label.
Spruitjes zijn daarnaast ook nog eens super gezond. Wist je bijvoorbeeld dat rauwe spruitjes 3 keer zoveel vitamine C bevatten als een sinaasappel? Eet je 100 gram gekookte spruitjes dan krijg je 176% van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen! Spruitjes zijn ook een bron van selenium. Zowel vitamine C en selenium werken als antioxidanten en spelen een rol in je afweersysteem. Bovendien zijn spruitjes ook nog eens rijk aan vezels en zorgen ze dus voor een verzadigd gevoel na je maaltijd.
Wat kun je ermee?
We kennen natuurlijk allemaal de klassieke spruitjes met aardappelen en een stukje vlees, maar er is zo veel meer wat je met spruitjes kan maken. Naast koken, lenen spruitjes zich ook erg goed om te wokken, te pureren of te stoven. Daarnaast smaken ze ook nog eens erg goed in een salade of ovenschotel en zelfs op een pizza!
Spruitjes zijn eigenlijk hele kleine kooltjes en hebben daardoor een licht bittere smaak. Ze zijn daardoor goed te combineren met zoetere groenten zoals pompoen of paprika. Ook zijn ze erg lekker in combinatie met ketjap in een wok gerecht of met een knapperig laagje geraspte kaas uit de oven.
Recepten met spruitjes
Er is zo veel lekkers te maken met spruitjes. Hier hebben we een paar verschillende bereidingen voor je uitgelicht. Door op de titel of afbeelding te klikken ga je door naar het recept.
Eet lokaal en met het seizoen mee
Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Onze groentekalender helpt je daarbij. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.