Programmaleider Duurzaam wonen
Project
Aardgas en energieverspilling horen in het verleden thuis en niet in ons huis. Met schone alternatieven en isolatie brengen wij duurzaam wonen stap voor stap dichterbij.
Wat is het probleem?
Blijft jouw huis comfortabel warm tijdens koude dagen? Voor 2,7 miljoen huishoudens in Nederland is dat niet het geval. Hun huizen zijn slecht geïsoleerd. Daardoor verspillen de bewoners veel energie en geld als de verwarming aan staat. Ook hangt in veel huishoudens nog een cv-ketel die werkt op aardgas, of staat er een gasfornuis in de keuken. Door aardgas te gebruiken in huis, dragen we bij aan klimaatverandering. We hebben dan ook nog veel stappen te zetten voordat we écht duurzaam wonen.
We moeten in Nederland anders gaan wonen, door energie te besparen en van het gas af te gaan. In 2050 wil onze overheid dat we in huizen niet langer meer aardgas gebruiken, én dat we voor die tijd energie besparen. Alleen komen de veranderingen die daarvoor nodig zijn langzaam op gang. Voor veel woningeigenaren is het ook een grote of zelfs onmogelijke opgave om de woning te verduurzamen. En huurders? Die zijn vaak afhankelijk van de plannen van hun verhuurder of woningcorporatie. Ondertussen blijft er kostbare energie verloren gaan. Dat moet en kán anders.
Wat doen wij?
Er zijn steeds meer mogelijkheden om duurzaam te wonen. Maar voor veel mensen zijn die nog niet interessant of haalbaar. De overheid is aan zet. Zij moet ervoor zorgen dat de nieuwe woningen die we bouwen duurzaam zijn en dat er voldoende groen in de buurt is. En dat mensen hun woning daadwerkelijk isoleren en duurzaam gaan verwarmen met een warmtepomp of warmtenet.
Wij dringen bij beleidsmakers en politici aan op betere wetgeving en beleid, zodat verduurzaming makkelijker wordt. Een Nationaal Isolatieprogramma is een belangrijk onderdeel van die aanpak. En dat moet snel worden uitgevoerd. Want dit programma, en het bijbehorende subsidiebudget, zal veel woningeigenaren overtuigen en veel energie besparen.
We moeten onze woningen op een andere manier verwarmen dan met gas. Dat kan met een warmtenet of een (hybride) warmtepomp. Met duurzame warmtebronnen is de warmte van een warmtenet een stuk duurzamer dan warmte van een cv-ketel op gas. Alleen gebruiken nog niet alle warmtenetten duurzame energiebronnen om warmte op te wekken. We houden nauw contact met warmtebedrijven zodat zij hun netten de komende jaren echt duurzaam maken.
Verder werken we met bedrijven samen om de (hybride) warmtepomp bij meer mensen onder de aandacht te brengen als goed alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. Met onderzoek houden we de vinger aan de pols. Daarmee meten we of er groei is in de verkoop van aardgasvrije alternatieven voor verwarmen en koken, zoals de warmtepomp en welke belemmeringen mensen ervaren voor de overstap.
Ten slotte voeren we campagne om mensen aan te moedigen energie te besparen in huis, en te kiezen voor gasvrije alternatieven. Met verrassende acties, zoals onze campagne Hoe gasvrij ben jij?, hebben we mensen laten ontdekken of hun huis geschikt is voor een warmtepomp of dat zij hun woning nog beter moeten isoleren. Ook wijzen we mensen op de beschikbare financiële ondersteuning, en helpen we ze op weg met de eerste stap die past bij hun woning.
Wat kun jij doen?
Jouw woning zit vol kansen om te verduurzamen. Maar waar begin je? De eerste stap is altijd energie besparen: wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Goede woningisolatie levert jou en het klimaat de meeste winst op. Door je huis te isoleren verhoog je bovendien het comfort in huis en bespaar je op de energierekening. Denk bij isolatie aan het isoleren van de vloer, de spouwmuren en het dak, en aan het vervangen van enkel glas. Maar ook aan het dichten van kieren.
Daarnaast is het belangrijk om je woning duurzaam te verwarmen. Dat kan met een aansluiting op een warmtenet of met een warmtepomp. De gemeente bepaalt of jouw woning in aanmerking komt voor een warmtenet. Je kunt ook zelf kiezen voor een warmtepomp. Een kleine stap met een groot effect is de hybride warmtepomp. Dan gebruik je alleen nog een cv-ketel op aardgas als het heel koud is. Een volledig elektrische warmtepomp is de beste optie. Maar dat is ook een grotere investering.
Verder maak je thuis gebruik van stroom. Daar valt ook winst te behalen. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun eigen stroom op te wekken met zonnepanelen op het dak. Of ze nemen groene stroom af via een stroomleverancier.
Echt duurzaam wonen gaat nog een stapje verder dan energie besparen en gasvrij wonen. Het is belangrijk om de natuur weer te verwelkomen in onze omgeving. En om onze omgeving ‘klimaatbestendig’ te maken. Dat kan met een groen dak, geveltuintje, bloemenperken in de straat en een natuurlijke tuin met weinig tegels. Zo ontstaat voor onszelf een gezondere, groene omgeving. Een omgeving waarin we minder snel last hebben van wateroverlast of hitte. En waar ook dieren zoals vogels, egels, vleermuizen en bijen meer plek krijgen om te leven.
Elke gift helpt!
Wij dringen bij beleidsmakers aan op betere wet- en regelgeving, zodat de verduurzaming van woningen makkelijker wordt en sneller gaat. Steun je ons werk voor een versnelling?