Terug naar overzicht
Wonen

Leg een groen dak aan

Groene daken hebben veel voordelen, en mede dankzij subsidie vanuit waterschappen en sommige gemeenten is een groen dak aanleggen goed betaalbaar.
Portretfoto Lena Arndt
Lena Arndt
 • 
Tips
groen dak aanleggen

Wat is een groen dak?

Een (extensief) groendak is eigenlijk wat de naam al verklapt: een dak met groene plantjes. Het is een constructie die bestaat uit drie lagen: drainage, substraat en sedumplantjes. Afhankelijk van het type dak kun je gebruikmaken van substraatkorrels of een speciaal ontwikkelde mineraalwol.

Waarom een groen dak?

Een groen dak biedt meer ruimte voor de natuur. Insecten zoals bijen en vlinders kunnen meer voedsel en onderdak vinden dankzij groene daken. Ditzelfde geldt voor vogels, zoals de huismus en de merel. Met een groen dak kun jij bijdragen aan de ontwikkeling en het behoud van de biodiversiteit.

Daarnaast zijn veel Nederlandse (binnen-)steden te versteend, naast een paar bomen en parken is er amper groen te vinden. In de zomer lopen de temperaturen daardoor in de steden steeds hoger op. Deze combinatie kan leiden tot gevoelstemperaturen van soms wel 57 graden waardoor hittestress kan ontstaan. Tegelijkertijd gaat het steeds heftiger regenen door klimaatverandering. In een versteende stad loopt al het water rechtstreeks de riolen in. Die kunnen de waterdruk  bij hevige buien soms niet aan en lopen dan over.

Meer groen op de daken heeft in de zomer een verkoelend effect op de buitenlucht. Daarnaast vormt het een buffer voor overtollig regenwater, wat goed helpt tegen druk op het riool.

Onderhoud groen dak

Een groen dak is onderhoudsvriendelijk en verlengt de levensduur van je dak. Eigenlijk is een groen dak een soort van daktuin en net als bij het planten van planten in een tuin moet je extra water geven als het in de zomer wordt geplant om goed te kunnen wortelen. Extra water geven als droog weer een geruime tijd aanhoudt is ook geen overbodige luxe. Met een regenton kun je er bovendien voor zorgen dat het bewateren met opgevangen regenwater kan gebeuren. We raden aan om twee keer per jaar het onkruid te verwijderen tussen het sedum.

Groen dak in combinatie met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn belangrijk voor opwekking van meer hernieuwbare energie, zodat we als Nederland minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en zorgen ervoor dat je bespaart op je energierekening. Als je een schuin dak hebt en twijfelt tussen zonnepanelen en een groen dak, dan adviseren we om te kiezen voor zonnepanelen. Een schuin dak (in de juiste zonrichting) is perfect voor zonnepanelen, maar is minder geschikt voor groene daken. Een schuin dak houdt het vocht lastiger vast.

Als je twijfelt tussen een groen dak of zonnepanelen op jouw platte dak, dan raden we de combinatie van zonnepanelen én groen aan. Op platte (hoofd-)daken kan deze combinatie in veel gevallen heel goed. Zo goed zelfs, dat het meer rendement oplevert voor je zonnepanelen. Zonnepanelen werken namelijk minder goed tijdens een warme zomer. Het verkoelende effect van een groen dak helpt hier goed bij. Zo kun je duurzame energie opwekken én zorg je ook voor verbetering van de biodiversiteit. Het dak moet wel het gewicht kunnen dragen. En deze combinatie is wel iets kostbaarder.

Heb je voldoende ruimte voor zonnepanelen op een plat dak, maar kan het gewicht van het dak groen en zonnepanelen niet dragen? Of is dit een te grote investering? Dan raden we zonnepanelen aan.

[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<p class="gform_not_found">Oeps! We konden je formulier niet vinden.</p>