Terug naar de campagne
Vloerisolatie

Comfortabel en warme voeten

Geen zin meer in koude voeten? Laat dan je vloer isoleren. Er komt dan minder kou van de vloer af, waardoor je kamer comfortabeler aanvoelt. Maar hoe kan je jouw vloer het beste isoleren?

Is jouw huis geschikt voor vloerisolatie?

  • 1Bij woningen die voor 1982 zijn gebouwd is er meestal geen vloerisolatie toegepast. Tussen 1983 en 1999 werden vloeren wel met isolatie opgeleverd maar de eisen voor de isolatiewaarde waren te laag.
  • 2Kijk of je een kruipruimte hebt en bekijk de onderkant van de vloer. Zie je de houten planken of de betonnen onderkant van de vloer, dan is hij nog niet geïsoleerd.
  • 3Kijk of je een kruipruimte hebt, en hoe hoog deze is. Als je kruipruimte droog en wat hoger is (minimaal 35 cm), dan is vloerisolatie een goede optie.
  • 4Als de kruipruimte lager is dan 35 cm, lastig of niet in te komen is of wanneer je huis last heeft van tocht, is bodemisolatie een betere optie.
mannen tillen zeil de kruipruimte inGrote rol isolatiemateriaal wordt de kamer ingetild

Hoe werkt vloerisolatie?

Bij het plaatsen van vloerisolatie wordt een folie met afwisselend lagen aluminiumfolie en luchtkussens aangebracht tegen de onderkant van de vloer. Deze isolatiefolie beperkt het verlies van warmte door luchtstroming en doorstraling. Het aanbrengen van vloerisolatie vergt geen verbouwing, veroorzaakt geen schade en is binnen een dag gebeurd. Op het gebied van energiebesparing is vloerisolatie minder effectief dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of dakisolatie. In vergelijking met bodemisolatie levert vloerisolatie juist meer besparing op.

Hoe werkt bodemisolatie?

Ook met bodemisolatie bespaar je energie en zorg je voor een comfortabele temperatuur, maar wel minder dan met vloerisolatie. Bij bodemisolatie, ook wel kruipruimte-isolatie genoemd, wordt de kruipruimte onder je huis geïsoleerd met EPS-parels. Door deze EPS-parels op de bodem van je kruipruimte te blazen, verdampt het vocht niet naar boven. De lucht onder je vloeren wordt droger en daardoor sneller warm. Het aanbrengen vergt geen verbouwingen, maakt geen schade en is binnen een dag gebeurd. Je kruipruimte blijft daarna gewoon toegankelijk.
Man brengt zeil aan in kruipruimte
man maakt gaten in de kruipruimteman spijkert isolatiemateriaal onder de vloer

Let bij het isoleren op goede ventilatie

In een goed geïsoleerde woning is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan goede ventilatie. Dit is nodig voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Veel goed geïsoleerde woningen maken daarom gebruik van een mechanisch ventilatiesysteem, maar isolatieroosters in de ramen en deuren helpen ook om de woning beter te ventileren.

Bekijk tips

Verbeterplan voor jouw huis

Maak je eigen verbeterplan. Vul de Verbetercheck van Milieu Centraal in en ontdek wat het jou kost en oplevert, en hoeveel subsidie je kunt krijgen.

Doe de check

Lees ook

Hoe gasvrij ben jij?