Terug naar de campagne
Dakisolatie

Meeste winst te behalen

Wist je dat je huis de meeste warmte verliest via het dak? Door het isoleren van je dak houd je de warmte in de winter beter vast. Er zijn verschillende manieren om je dak te isoleren: de binnen- of buitenzijde van een schuin dak isoleren, een plat dak isoleren en de zoldervloer (van een onverwarmde zolder) isoleren. Wat kan in jouw huis? En waar begin je?

Is jouw huis geschikt voor dakisolatie?

Tip: Kijk aan de binnenkant van het dak of er isolatiemateriaal is aangebracht. Zo ja, check de dikte van de isolatie met bijvoorbeeld een breinaald. Is de dikte minder dan 5 centimeter? Dan kan je dak nog beter geïsoleerd worden. Zie je aan de binnenkant geen isolatie? Kijk dan onder de dakpannen of daar wel isolatie zit.

  • 1Is je huis voor 1975 gebouwd? Bij de bouw is geen isolatie aangebracht. Misschien dat het dak daarna geïsoleerd is. Vaak is dit een dunne laag die matig isoleert.
  • 2Een huis in de periode 1975-1992 werden meestal matig geïsoleerd. De isolatiewaarde kan beter
  • 3Een huis dat gebouwd is na 1992 heeft redelijke tot goede isolatie en hoef je niet verder te verbeteren!
aanbrengen van isolatie in het dakisolatiemateriaal de trap op dragen

Een schuin dak isoleren

Isolatie van een schuin dak is op drie manieren aan te brengen: aan de buitenkant, binnenkant of door het spuiten van isolatiemateriaal onder je dakpannen.

  • 1Aan de buitenkant isoleren levert het beste resultaat op. Bij deze techniek worden de dakpannen van het dak gehaald, het isolatiemateriaal aangebracht en de dakpannen weer op het dak gelegd.
  • 2Wanneer je dak (nog) niet gerenoveerd hoeft te worden, kun je kiezen voor isolatie aan de binnenkant van je schuine dak. Je kunt hiervoor verschillende materialen gebruiken, waaronder isolerende gipsplaten. Dan ben je in één keer klaar.
  • 3Een derde optie is het (laten) spuiten of blazen van isolatiemateriaal onder je dakpannen, maar dit levert matige isolatie op. Als dakisolatie (nog) niet mogelijk is, bekijk dan of je jouw zolder goed kunt afsluiten door bijvoorbeeld een luik te plaatsen en leg zoldervloerisolatie aan.
Man brengt isolatiemateriaal aan op schuin dak

Een plat dak isoleren

Ook een plat dak kun je op verschillende manieren isoleren, maar de beste optie is vanaf de buitenkant. Het risico op vochtschade is namelijk groot wanneer je kiest voor isolatie aan de binnenzijde van je plat dak.

  • 1Er zijn twee manieren om platdakisolatie toe te passen vanaf de buitenkant. Je kunt isoleren onder of bovenop de dakbedekking. Isoleren onder de dakbedekking levert de beste isolatiewaarde op. De bestaande dakbedekking wordt weggehaald, de isolatieplaten worden geplaatst en vervolgens afgedekt met een nieuwe laag dakbedekking.
  • 2Als je bestaande dakbedekking nog in goede staat is, kun je ervoor kiezen om drukvaste en waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking te laten plaatsen. Daar bovenop komt een laag grind of tegels tegen het wegwaaien.

Zolder isoleren

Als de zolder leeg staat of wordt gebruikt als opslagruimte – en dus niet als leefruimte – is het isoleren van je zoldervloer een goede optie. De warmte die van beneden opstijgt wordt dan tegengehouden door de vloer, waardoor je zolder niet onnodig wordt opgewarmd.

Hiervoor worden ‘vulgaten’ geboord aan de bovenzijde van de vloer, die vervolgens worden gevuld met isolatiewol. Wanneer de holle ruimte tussen de zoldervloer en het plafond eronder is gevuld met een goede isolatielaag worden de vulgaten weer afgedicht met kurk. Niet een hele grote klus dus, en daardoor is zoldervloerisolatie vrij snel voor elkaar.

Zelf aan de slag?

Een schuin dak met dakpannen kun je zelf isoleren als je een beetje handig bent. Een plat dak of dakkapel kun je beter laten isoleren. Als je dat verkeerd doet, heb je namelijk grote kans op vocht in je dak en rottend hout of schimmel. Meer uitleg vind je op de website van Milieu Centraal

Naar Milieu Centraal
aanbrengen van isolatie in het dakaanbrengen van isolatie in het dak

Let bij het isoleren op goede ventilatie

In een goed geïsoleerde woning is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan goede ventilatie. Dit is nodig voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Veel goed geïsoleerde woningen maken daarom gebruik van een mechanisch ventilatiesysteem, maar isolatieroosters in de ramen en deuren helpen ook om de woning beter te ventileren.

Bekijk tips

Verbeterplan voor jouw huis

Maak je eigen verbeterplan. Vul de Verbetercheck van Milieu Centraal in en ontdek wat het jou kost en oplevert, en hoeveel subsidie je kunt krijgen.

Doe de check

Lees ook

Hoe gasvrij ben jij?