Ga terugHome      Thema’s      Circulaire economie      Minder afval      Statiegeld op kleine flesjes: wat verandert er?
Artikel

Statiegeld op kleine flesjes: wat verandert er?

Portretfoto Rik van der Ploeg
Rik van der Ploeg
Sinds 1 juli 2021 geldt er statiegeld op kleine plastic flesjes. Een belangrijke stap om onze grondstoffen steeds beter te gebruiken, iets waar wij ons lange tijd voor hard hebben gemaakt. Voor frisdrankproducenten is het een hele verandering, en ook voor jou verandert er het één en ander. In dit artikel lees je er meer over.
plastic flessen

Op welke flessen zit statiegeld?

Vanaf 1 juli 2021 betaal je 0,15 euro statiegeld per PET-fles met een inhoud tot 1 liter. Dit zijn alleen de plastic flesjes voor frisdrank en water. Er komt nog geen statiegeld op flesjes voor smoothies, sap of zuiveldranken, maar wij blijven ons ervoor inzetten dat dit er ook komt. Het bestaande statiegeldsysteem blijft verder intact met statiegeld op grote PET-flessen van 1 tot 3 liter (25 cent) en glazen bierflesjes (10 tot 20 cent). Je kon de afgelopen tijd al producten met het statiegeldlogo tegenkomen in het schap met kleine flesjes. De oude voorraad mag namelijk eerst worden uitverkocht.

logo statiegeldfles

Waar kan ik kleine plastic flesjes met statiegeld kopen?

Overal waar plastic flesjes met water of frisdrank wordt verkocht, kun je nu flesjes kopen met het statiegeldlogo. Denk aan de kiosk op het station, de supermarkt, een benzinestation of een horecagelegenheid. Ook in pretparken en bioscopen koop je straks alleen nog frisdrank- en waterflesjes met statiegeld.

Waar kan ik kleine plastic flesjes met statiegeld inleveren?

Kleine plastic flesjes met het statiegeldlogo lever je in bij de inleverautomaat in de supermarkt. Een inleverautomaat is verplicht voor  supermarkten groter dan 200 m2 en bij bemande tankstations langs de snelweg. Het maakt niet uit of je een flesje op een andere locatie hebt gekocht.

Nieuw is dat je ook lege flesjes kunt inleveren bij vrijwillige inleverpunten, zoals in een sportkantine of bioscoop. Dat inleversysteem wordt geleidelijk ingevoerd. Zo kun je ook daar het flesje gescheiden inleveren en voorkomen dat ze bij het restafval of op straat verdwijnen. Een goede oplossing, omdat je een leeg flesje natuurlijk liever niet te lang met je meesleept. Vrijwillige innamepunten mogen zelf kiezen of zij het statiegeld teruggeven. Zo kan een sportclub ervoor kiezen om het statiegeld zelf te benutten voor bijvoorbeeld verbeteringen op de club.

Word ook Groene Doener

Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.

Doe mee
Groene doeners 3088
Inspirerende mails 8x
Tuinieren voor de natuur

Hoe werkt het statiegeldsysteem op kleine plastic flesjes?

Het systeem werkt hetzelfde als je bent gewend met grote PET-flessen en bierflesjes. Je koopt een flesje met een statiegeldsymbool op het etiket, betaalt bij de kassa voor het product (inclusief het statiegeld) en kunt het gebruiken. Is het flesje leeg? Zorg dan dat je het etiket en de dop erop laat zitten en let op dat ‘ie niet helemaal wordt geplet in je tas. Het flesje breng je de volgende keer weer mee naar de supermarkt om in te leveren bij de automaat. Alle automaten zijn inmiddels aangepast voor inname van kleine flessen.

Wat gebeurt er met de ingeleverde statiegeldflesjes?

De ingeleverde flesjes worden teruggestuurd naar een afvalverwerker voor recycling. Daar worden de flesjes gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe flesjes. Die worden weer gebruikt om dranken in te verpakken. Ze worden dus gerecycled en niet hergebruikt, zoals glazen bierflesjes.

vrouw levert plastic statiegeldfles in

Wat moet ik doen met een plastic flesje zonder statiegeldlogo?

Het systeem wordt geleidelijk ingevoerd. Nog niet elk plastic flesje dat nu in de supermarkt staat heeft al een statiegeldlogo, doordat de oude voorraad eerst wordt uitverkocht. Een klein plastic flesje zonder logo kun je bij sommige locaties toch inleveren. Vraag dat altijd even na, want elke locatie heeft een eigen innamebeleid. Je krijgt hier geen statiegeld voor terug, maar dat heb je er bij aankoop ook niet voor betaald. Neemt de inleverlocatie het flesje niet aan? Gooi het dan weg bij het plastic-/PMD-afval, dan wordt het gerecycled.

Waarom is statiegeld op kleine flesjes zo belangrijk?

Plastic flesjes vormen een groot aandeel van het afval dat nu nog in onze natuur belandt. Statiegeld is een bewezen manier om dit zwerfafval tegen te gaan. Onderzoek laat zien dat het tot wel negentig procent minder flesjes in het milieu oplevert! Ook worden er door statiegeld meer flesjes ingezameld, waardoor we de grondstoffen beter kunnen benutten. Van oude flesjes, kunnen we weer nieuwe flesjes maken. Daardoor is er minder aardolie nodig om nieuwe plastic flesjes te maken. Vier maanden na invoering van statiegeld op kleine flesjes werd al duidelijk dat het aantal flesjes in het zwerfafval enorm is afgenomen.

Is er ook statiegeld op blikjes?

Vanaf 1 april 2023 betaal je 0,15 euro statiegeld per blikje. Dit geldt voor alle frisdrank-, water-, melk- en bierblikjes. Dus niet voor blikjes waar geen vloeistof in zit of waar je niet rechtstreeks uit drinkt. Bijvoorbeeld blikken soep of mais. Je herkent statiegeldblikjes aan het statiegeldlogo op het etiket. Blikjes met dit logo lever je in bij de inleverautomaat in bijvoorbeeld de supermarkten en bij stations.

Het is heel belangrijk dat deze uitbreiding op het statiegeld er is. Er komen namelijk meer blikjes voor in het zwerfafval dan flesjes. Ook bevatten blikjes naast metaal een plastic laag.

Wat doet Natuur & Milieu rondom statiegeld?

Producten en verpakkingen die slechts één keer gebruikt worden, veroorzaken enorm veel onnodig afval. Met ons project Circulaire economie zetten wij ons in voor een maatschappij waarin hergebruik normaal is en we grondstoffen zo duurzaam mogelijk gebruiken.