Ga terugHome      Thema’s      Vervoer & reizen      Duurzaam reizen      Vijf keer kamperen in onze eigen provincies
Tips

Vijf keer kamperen in onze eigen provincies

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Wil jij de natuur in Nederland van dichtbij beleven? Bekijk dan deze lijst van vijf bijzondere kampeerplekken in de natuur die we hebben samengesteld in samenwerking met Campspace. Wat dacht je van logeren bij de boer, waar je pony’s en schaapjes kunt aaien. Of logeren op een ecocamping waar je je eigen eten kunt plukken in een voedselbos?
vrouw zit voor de tent in een stoel

We zijn massaal Nederland aan het herontdekken als vakantieland. Sommige mensen doen al jaren niets liever dan fietsen, wandelen, luieren en zwemmen in onze eigen provincies. Anderen gaan pas sinds vorig jaar op avontuur in eigen land. Ook al zouden alle reisbeperkingen wereldwijd weer worden opgeheven, voor het klimaat is het beter om geen/niet te vaak verre vliegreizen te maken. Het is een ongemakkelijke waarheid die steeds meer mensen erkennen: vliegen is funest voor de planeet. En waarom zou je vliegen? Dicht bij huis, in Europa en ook in Nederland, vind je prachtige vakantiebelevingen.    

Wie op vakantie gaat in Nederland is duurzaam bezig, want je bestemming is met de (elektrische) auto, trein of misschien zelfs wel op de fiets of lopend te bereiken. Helemaal geen vliegtuig voor nodig. Fijn, want een retourtje Bali (7.000 kg CO2-equivalent ) staat bijvoorbeeld gelijk aan de uitstoot van negen jaar met de auto naar je werk (20 km per dag) en is te vergelijken met meer dan 12 keer de hoeveelheid CO2 die een gemiddeld persoon in Ethiopië uitstoot!

En als je er dan echt even uit wil om te onthaasten, is er dan iets beters dan kamperen? Wie in een tentje gaat slapen is eigenlijk dubbel goed bezig voor het klimaat. Allereerst bespaar je enorm veel CO2-uitstoot door niet het vliegtuig te nemen, en daarnaast is kamperen ook nog eens de meest duurzame manier van overnachten. Veel duurzamer wordt een vakantie eigenlijk niet.

Genieten van natuur, rust en ruimte in Drenthe

In Drenthe vind je eindeloze natuurgebieden vol zandvlaktes, paarse heidevelden en hunebedden. Het is een grote provincie waar in verhouding weinig mensen wonen. Er is altijd wel een rustig plekje te vinden. Als je eropuit wil, neem je een van de vele wandel- of fietspaden langs hunebedden, uitgestrekte heidevelden en unieke brinkdorpen. Onderweg stoppen voor een ijsje of heerlijke Drentse mosterdsoep is een must.

Op een prachtige plek in het Drentse Drouwenerveen tussen de wilde bloemen en vogels kun je heerlijk tot rust komen. Het voelt er bijna alsof je aan het wildkamperen bent! De camping is namelijk gelegen in de oude veengebieden van Drenthe. Dat betekent dat je uitzicht hebt op weidse velden en altijd wordt omringd door natuur. De camping ligt aan het Drouwenerzand. Een oud stuifzandgebied waar je een heerlijke wandeling kunt maken in de oude bossen. De kampeerplekken bevinden zich naast een voedselbos in aanbouw. Ook hier ben je welkom om een kijkje te nemen en te leren over de vele fruit- en notenbomen.

Tent in de natuur in Drenthe

Heerlijk bijkomen in de waterprovincie van Nederland: Friesland

Weidse uitzichten, ouderwetse dorpjes, prachtige havens en historische steden: Friesland heeft het allemaal. Deze waterprovincie grenst aan het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee en kent vele meren en ontelbare riviertjes. Het is een provincie met eigen taal, vlag en uitstraling. Met een beetje pech (of geluk) versta je de plaatselijk bakker niet als je vier croissantjes bestelt. Een echte vakantiebeleving! Bezoek een van de Friese Waddeneilanden of geniet van voorbijkomende zeilers en ‘skûtsjesilers’ op het bekende Sneekermeer of Tjeukemeer. Zelf een (elektrische) sloep huren kan op heel veel plekken en is een echte aanrader.

Nabij Sneek ligt een kleinschalige camping op het terrein van een ecologische boerderij. Het is een plek met veel privacy, rust en ruimte. Extra leuk: je mag helpen bij het voeren van de kippen en het verzorgen van de pony’s. Er is een weelderige moestuin waar je je eigen sla en kruiden voor het avondeten mag plukken. Er zijn slaapplaatsen in een retro caravan of in een bell-tent te reserveren, maar je kunt ook je eigen camper, tent of caravan meenemen. Het veldje is heel knus en je hebt prachtig zicht over de weilanden met schapen en waar de pony’s grazen. Vanaf het terrein hobbel je zo het aangrenzende natuurpark in waar je prachtige wandelingen kunt maken.

Op ontdekkingstocht in de grootste provincie van Nederland: Gelderland

In Gelderland vind je een afwisselend landschap met een rijke historie en prachtige natuur waar verschillende bijzondere planten- en diersoorten zich thuis voelen. Geniet van de bossen in het bekende natuurgebied De Veluwe of trek er op uit in de Achterhoek. Tussen de rivieren de Waal en de Neder-Rijn ligt het gebied de Betuwe. Het is een prachtige streek met vele kastelen, knusse steden, riviertjes en ontelbare fruitbomen met wit-roze bloesem. Het is de ideale plek om wandelend, op de fiets of vanaf het water met de kano of een bootje te ontdekken. Onderweg stop je bij een teler om een mandje vers fruit te plukken, of maak je een pitstop voor een speciaal biertje in een van de gezellige steden als Tiel of Geldermalsen.

Wil je de schoonheid en de rust van Gelderland ervaren, maar ben jij niet het ‘volledig-back-to-basic-type’? Wees gerust, deze camping is namelijk in 2021 geopend en heeft daarom gloednieuwe faciliteiten! Ben je bijvoorbeeld de koffie thuis vergeten? Stap dan ‘s ochtends de oude omgebouwde koeienstal in om een lekker kopje koffie of thee te halen. Daarna kan je op fortentocht langs een van de vele forten die onderdeel zijn van de Hollandse Waterlinie. Zo kan je ook Gorinchem bezoeken, verkozen tot mooiste vestigingsstad van Nederland!

Camper op camping in de betuwe

Gezelligheid en bourgondisch genieten in Noord-Brabant

In Brabant is het altijd gezellig. Eens per jaar staat het leven hier in het teken van carnaval, maar ook daarbuiten is eten, drinken en samenzijn belangrijk in deze zuidelijke provincie. Het is de ultieme vakantiebestemming voor wie houdt van knusse kroegen, gezellige terrassen en goede biertjes. Je vindt in Brabant veel restaurants met Michelin-sterren, maar ook in een lagere prijsklasse kun je er heel goed eten. Heb je al eens een echte Bossche Bol geproefd? Of een (vegetarisch) Tilburgs worstenbroodje? Wat leuk is aan Brabant is dat het tegelijkertijd een oase van rust en natuur kan zijn, zoals bijvoorbeeld in Nationaal Park De Biesbosch of in de Loonse en Drunense Duinen.

Het plaatsje Oirschot is een monument op zich. Met vele terrassen, meer dan driehonderd monumentale gebouwen en een eigen bierbrouwerij waar al meer dan 350 jaar bier wordt gebrouwen. In dit levendige dorp ligt een verborgen kampeerparel. Dit terrein van een voormalige boerderij is omgebouwd tot fantastische natuurtuin, waar vogels af en aan vliegen en waar je echt volledig tot rust komt. Je kunt er zwemmen in de natuurvijver of op bezoek gaan bij de aardbeienboer, de aspergeteler of de melkveehouder om de hoek. Je kunt langskomen met een eigen tent of camper, of je kunt er logeren in een van de leuke bouwwerkjes op het terrein. Logeren in deze natuurtuin is helemaal back to basic: de sanitaire voorzieningen zijn minimaal.

Uitwaaien in de zonnigste provincie van Nederland: Zeeland

Zeeland is een populaire bestemming bij liefhebbers van zee, strand en natuur. Vanuit de meeste dorpen en steden duurt het niet lang voordat je een van de uitgestrekte stranden bereikt. In de zomer is het er niet overvol, maar gezellig druk en buiten het hoogseizoen kan het zomaar zijn dat je de enige op het strand bent. Op misschien een groepje luierende zeehonden na dan. Zeeland is een geliefde vakantiebestemming voor actievelingen. Je kunt er uitstekend (kite)surfen, zeilen, duiken en suppen. Wist je trouwens dat Zeeland de zonnigste provincie van Nederland is?

Vlakbij Middelburg is een bestaand populierenbos omgetoverd tot een prachtig voedselbos. Hier vind je knusse kampeerplekjes waar je met je tent of met een camperbusje kunt overnachten. Waar je ook op het terrein staat, overal ben je omringd door fruitbomen, bessenstruiken, kruiden en wilde grassen. Zodra je het terrein op komt voel je de connectie met de natuur. Op de camping wordt het gebruik van verpakkingsloze producten aangemoedigd. Op de kampeerplaatsen is er geen stroom of water, maar wel op een centrale plek op het veld. Neem een kijkje in het winkeltje waar verpakkingsloze producten worden verkocht, net als fruit uit de tuin en eieren direct van de kippen.

Kampeerveld Zeeland