Ga terugHome      Thema’s      Klimaat & biodiversiteit      Duurzaam leven      8 duurzame dingen die je thuis kunt doen
Tips

8 duurzame dingen die je thuis kunt doen

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Geen zin om op pad te gaan? Gelukkig zijn er genoeg dingen te bedenken die je thuis kunt doen én die ook nog een beetje duurzaam zijn!
tweee personen in woonkeuken met inductieplaat

Besteed meer aandacht aan maaltijden

Weet wat je eet! Dit is een mooi moment om je voeding onder de loep te nemen. Probeer nieuwe, vegetarische of plantaardige recepten uit, bereid je eten met meer aandacht of doe iets meer moeite om duurzame, lokale producten in te kopen. Ook kun je prima gedurende de dag voorbereidingen treffen voor een bijzonder avondmaal. Maar ook van de lunch kun je een feestje maken. In een eerder blog hebben we al eens vegetarische lunchtips gedeeld, maar je kunt ook lekker wat bakken. Een pompoentaart met chocoladebodem bijvoorbeeld, helemaal in het seizoen! Tip: laat kinderen meehelpen. Op die manier oefenen ze logisch nadenken en hun motoriek.

Gemarineerde jackfruit op een bord

Verbeter je energielabel en kijk naar woningisolatie

Stel het uitzoekwerk niet langer uit, maar grijp dit als kans om je woning te isoleren. Met elke besparingsmaatregel gaat je energierekening omlaag. Dat scheelt geld en is goed voor het milieu. Bovendien is een energiezuinig huis ook een comfortabel huis. Behaaglijk warm in de winter en aangenaam koel in de zomer. Weten wat voor jouw huis de beste optie is? Kleine maatregelen die je nu al kunt nemen, bijvoorbeeld een brievenbusborstel of tochtstrips, kun je vaak gemakkelijk online bestellen of alvast op je boodschappenlijstje zetten als je volgende keer weer op pad gaat.

Stap over op een duurzame verzekeraar of bank

Heb je gewoonlijk geen tijd om je in bankzaken of verzekeringen te verdiepen? Dit is een mooi moment om eindelijk de tijd te nemen en over te stappen naar een duurzame bank of (zorg-)verzekeraar. Ga ervoor zitten en zoek uit welke organisatie bij jou past. Dat kan heel eenvoudig met de Eerlijke Geldwijzer. Waar moet een bank of verzekeraar volgens jou extra aandacht aan besteden? Je ontdekt in de wijzers precies waar de organisaties aan voldoen.

Vrouw zit aan tafel en werkt

Én stap over naar een duurzame energieleverancier

Afhankelijk van je energiecontract kun je nu ook mooi uitzoeken of je de overstap kunt maken naar groene stroom. Samen met de Consumentenbond en WISE onderzochten we ook dit jaar weer de duurzaamheid van Nederlandse energieleveranciers en publiceerden we de Stroomranking. Bekijk onze laatste Stroomranking of stap over via de Groene Energievergelijker van WISE.

Word ook Groene Doener

Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.

Doe mee
Groene doeners 1758
Inspirerende mails 8x
Michael de Roos in tuin

Lees boeken over duurzaamheid

Maak eens wat tijd vrij voor het lezen van een goed boek. Wij tippen een aantal favoriete boeken van Natuur & Milieu-collega’s over natuur, milieu en maatschappij. Je kunt trouwens ook kiezen voor een luisterboek dat je kunt luisteren terwijl je bezig bent met isolatiefolie plakken! Tip: bestel boeken bij YouBeDo. Op die manier doneer je ook aan een goed doel zoals Natuur & Milieu!

boeken

Luister een podcast over duurzaamheid

Er zijn op Spotify, Apple’s Podcasts app en andere online diensten tal van podcasts te luisteren. Voor de Wereld van Morgen (een initiatief van de ASN Bank) deelde een mooi lijstje podcasts over duurzaamheid. Tip: naar een podcast luisteren terwijl je huishoudelijke taken doet, maakt het werk een stuk leuker!

Bekijk een film en documentaire over duurzaamheid

In het weekend of ’s avonds op de bank is het lekker om een film of documentaire te kijken. Er staat op Netflix een groot aanbod over klimaat, milieu en levensstijl. Wat dacht je bijvoorbeeld van de documentaire Before the Flood waarin acteur en klimaatactivist Leonardi diCaprio onderzoek doet naar de gevolgen van de opwarming van de aarde? Of kijk de documentaire over (top)atleten die compleet plantaardig eten en uitleggen over hun gezondheid in The Game Changers. De docufilm Minimalism: a documentary about the important things gaat over het ontspullen en dat minder juist meer is in je levensstijl. Zoek ook eens CowspiracyForks over KnivesTerraThe True Cost of What the Health.

film kijken

Doe aan DIY of upcycling

Zelf natuurlijke schoonmaakmiddelen maken is niet alleen leuk om te doen, het zijn net natuurkunde proefjes, maar ook nog eens beter voor het milieu dan de agressieve varianten die je in de winkel koopt! Van allesreiniger tot tapijtopfrisser, je hebt niet veel nodig en er  stap voor stap uitgelegd wat je moet doen.

Waarom iets weggooien als je het nog kunt gebruiken? Naast het maken van loungebanken van pallets, horizontaal tuinieren door kruidenplantjes in petflessen op te hangen en het maken van herbruikbare reinigingsdoekjes van oude handdoeken kan je ook rollen wc-papier, eierdozen, oude meubels en kleding gebruiken voor alles en nog wat. Pinterest is de perfecte plek om inspiratie op te doen upcyclingsprojecten. Onze tip: Het boek ‘Van zooi naar mooi’ van Bastiaan Tolhuijs staat vol met projecten met stappenplan voor in en om het huis