Ga terugHome      Thema’s      Klimaat & biodiversiteit      Duurzaam leven      5 slimme keuzes voor jou én de natuur
Tips

5 slimme keuzes voor jou én de natuur  

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Hoe eet je lekker en gezond? Hoe reis je slim en ga je beter om met energie? Kom erachter welke slimme keuzes jij kan maken voor jou, de mensen om je heen en de natuur in Nederland! 
gezin pakt boodschappen uit in de keuken

De hele dag maak je bewuste en onbewuste keuzes. Eet je vanavond stamppot of nasi? Welke route fiets je? Dit doen we vaak vanuit gewoonten en routines die je door de jaren hebt ontwikkeld. “Echte verandering realiseer je door steeds kleine stappen te zetten”, zegt gedragswetenschapper Reint Jan Renes.

Doperwten

Eet meer groenten en minder vlees  

Eet je (bijna) elke dag vlees of vis? Zet meer groenten en fruit op je boodschappenlijstje, en zet maximaal 1 à 2 keer per week vlees of vis op het menu. Dat is niet alleen gezond en goedkoper, maar je verkleint hiermee ook flink jouw impact op de natuur. En je kunt nog steeds je favoriete stamppot of pastarecept maken! Wist je dat meer dan 80% van de Nederlanders al ‘flexitariër’ is en dus af en toe vlees of vis eet? Lees meer over een plantaardiger dieet.

Ga vaker met de trein of bus op vakantie 

Sta je meestal uren te wachten op Schiphol om te vliegen naar een zonnig oord? Kijk eens voor een vakantie dichter bij huis die goed met de trein, auto of bus te bereiken is. Om van een cocktail te genieten op een hagelwit strand of voor een wandeling door de bergen hoef je geen uren in het vliegtuig te zitten. Heb je dringend inspiratie nodig? Bekijk de 8 mooiste treinreizen van Europa.

Neem meer de fiets of het ov naar je werk  

Als je werk niet zo ver weg is, kun je wat vaker de fiets of e-bike pakken. Die beweging is niet alleen goed voor je, maar bespaart ook veel geld. Bovendien is de fiets een stuk schoner dan de auto, zo draag je ook bij aan een schonere lucht. Hetzelfde geldt voor de trein. Je baas kan je hierbij overigens helpen met een fiets of ov-kaart via de zaak. Kun je echt niet zonder auto? Overweeg dan om elektrisch te gaan rijden, in een eigen auto of een deelauto in de buurt. Heerlijk stil reizen en in veel gevallen een stuk voordeliger.

trein door de bergen

Koop minder (nieuwe) spullen  

Koop jij je spullen meestal nieuw? In plaats van naar de winkel te gaan of je laptop open te klappen voor het nieuwste van het nieuwste, kun je ook overwegen om tweedehands of refurbished (gerepareerde) producten te kopen. Het is ook slim om te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zo doe je langer met producten en stel je de volgende aankoop uit. Bekijk onze tips hoe je slimme keuzes maakt tijdens het (online) kopen spullen.

Isoleer je huis

Niet alleen met het opwekken van energie (zonnepanelen op het dak) kun je veel geld besparen, ook in je energieverbruik valt een hoop te winnen. Kijk bijvoorbeeld of je huis goed is geïsoleerd. Dat scheelt op je gas- en energierekening, en zo verhoog je het comfort binnen. Want een lekker warm huis in de winter en koel in de zomer wil iedereen, toch? Bekijk welke isolatiemaatregelen je kunt nemen voor je huis.