Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Voedselverspilling      Vraag vaker om een doggybag
Tips

Vraag vaker om een doggybag

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Heb jij ook wel eens dat je ogen groter zijn dan je maag? Dan ben je niet de enige. Met name in restaurants worden nog vaak grote porties geserveerd. Ook kan het simpelweg voorkomen dat je wat sneller vol zit dan verwacht. Zonde als er dan eten verloren gaat, toch? Onze tip: durf in zo’n geval te vragen om een doggybag.
doggybag

Wat is een doggybag?

Op het moment dat je realiseert dat je jouw bord niet leeg gaat eten, heb je drie keuzes: schuif je jouw restjes naar een hongerige tafelgenoot, laat je het halflege bord afruimen óf vraag je om een doggybag? De laatste optie is de beste optie voor je portemonnee én voor het klimaat. In een doggybag of foodybag pakt de bediening jouw restjes netjes in, zodat je het overgebleven eten mee naar huis kunt nemen. Op een later moment kun je dubbel genieten van die heerlijke maaltijd.

man eet in restaurant met doggybag op tafel

Hoe vraag je om een doggybag?

Vind je het een beetje gênant om te vragen of je de restjes mee mag nemen? Geen zorgen: het is echt een complimentje voor de chef. Ook na een uitgebreid diner bij iemand thuis, kun je gerust vragen wat er met de restjes gebeurt. Steeds meer mensen nemen overgebleven eten mee naar huis, omdat ze tegen voedselverspilling zijn. Daarom kijken andere mensen echt niet gek op van de vraag: “Mag ik mijn restjes meenemen?”.

Restaurants willen ook liever geen eten verspillen. Het komt daardoor steeds vaker voor dat restaurants dit zelf ook aanbieden. Doet het restaurant waar jij dat bent dat niet uit zichzelf? Vraag er dan gerust om, dan wil de bediening het vast voor je regelen. Als je twijfelt of eten goed te bewaren is, dan kun je eventueel vragen om bewaar- en opwarmtips. In de horeca weten ze daar alles van.