Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Voedselverspilling      Groenten invriezen doe je zo!
Tips

Groenten invriezen doe je zo!

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Door je groenten in te vriezen kan je het hele jaar door genieten en voorkom je voedselverspilling. Lees hier hoe je groenten het beste kan invriezen.
Kratten met groente en fruit

Ingevroren groenten vs. verse groenten

Hoogzomer en begin najaar betekent oogsttijd! In de winkel vind je vaak stapels en bakken vol verse groenten en fruit. Naarmate de herfst en winter naderen, zullen weer vaker ingeblikte en bevroren groenten in de winkelmandjes liggen. Niks mis mee, want groenten en fruit wordt na het oogsten snel ingevroren zodat ze meer vitamines behouden dan verse producten. Die kunnen namelijk al een hele reis hebben gehad van land naar supermarkt, waar ze natuurlijk ook enkele dagen in het schap liggen. De voedingsstoffen gaan dus niet verloren met invriezen en – als ze snel en goed ingevroren zijn – de textuur en smaak ook niet. Maar wist je dat je zelf ook makkelijk verse (Hollandse) groenten kunt invriezen? Handig als je zelf een moestuin hebt of iets te veel hebt ingekocht.

Word ook Groene Doener

Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.

Doe mee
Groene doeners 775
Inspirerende mails 8x
Michael de Roos in tuin

Groente invriezen: de basis

  • Hoe eerder je invriest, hoe meer voedingsstoffen behouden blijven.
  • Was en droog alles grondig. Haal aangetaste plekjes weg en snijd alles in even grote stukken. Dit om te zorgen dat het sneller bevriest en ontdooit, en omdat je zo makkelijk porties kunt maken.
  • Gebruik herbruikbare vriezerbestendige bakjes of vacuümzakjes. Als je helemaal geen plastic wil gebruiken, kijk dan naar vriezerbestendige glazen potten. Let wel op dat je genoeg ruimte overlaat voor het uitzetten van de groenten.
Een pan met deksel op het fornuis met broccoli erin

Blancheren

Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden. Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces. In dit artikel vertellen je weer over manieren om groenten voor te bereiden voor het invriezen. Zo blijven ze lekker lang goed!

Tuinbonen in een schaaltje

Bonen

Was de bonen en dop ze. Blancheer hele bonen ongeveer 3 minuten en gesneden bonen 2. Droog ze af, verpak ze en label indien nodig.

Doperwten

Erwten

Haal de doperwten uit de peul. Blancheer de erwten of andere peulvruchten anderhalve minuut. Droog deze voor het verpakken en vries ze in.

Drie maiskolven op een rij, met en zonder blad

Maïs

Wil je de hele kolf invriezen? Blancheer deze dan 8 minuten en verpak ze individueel. Als je alleen de maïskorrels wil invriezen, haal deze van de kolf door de kolf rechtop op een plank te zetten en met een groot mes langs het midden van de kolf snijden. Blancheer de maïskorrels ongeveer 5 minuten. Na afkoelen, kun je ze invriezen.

Een bruin krat vol met paarse aubergines, vastgehouden door een persoon

Aubergin

Snijd in plakken. Bestrooi de plakken met zout en laat ze 30 minuten drogen. Dep ze droog en veeg het zout eraf. Sauteer (in weinig olie op hoge temperatuur bakken) de aubergine in een pan met wat olijfolie tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen voordat je ze verpakt en invriest.

Kruiden in een witte kom

Kruiden

Alleen basilicum moet kort (1 minuut) geblancheerd worden, andere kruiden kun je zo invriezen. Leg de kruiden op een vetvrij papier in de vriezer en plaats ze na een paar dagen in een opbergbox of -zakje. Je kunt eventueel ook kruiden alvast gesneden invriezen, dat strooi je later zo door de pastasaus of soep!

Rode paprika's

Paprika en pepers

Paprika en pepers hebben geen verhittingsproces nodig. Je kan ze heel of in stukken invriezen.

Rode tomaten

Tomaten

  • Methode 1: Was de tomaten. Snijd ze door de helft, in vieren of laat ze heel. Dep ze droog en zuig ze vacuum in een vacuumzak.
  • Methode 2: Kruis de tomaten in de schil in en kook de tomaten een minuut. Haal ze uit het water en schil ze. Leg ze op een bakplaat en zet ze voor 30 minuten in de vriezer. Verpak ze daarna luchtdicht.
  • Methode 3: Snijd de tomaten in stukken en laat 5 minuten sudderen tot ze zacht zijn. Druk ze door een zeef om de zaden en vellen te verwijderen. Laat afkoelen en verpak met wat ruimte voor het uitzetten. Ideaal als basis op pizza’s en in pasta’s.
Drie courgettes naast elkaar op een houten snijplank

Courgette/flespompoen

Was de courgette of flespompoen. Snijd in plakken of blokjes en blancheer ongeveer 3 minuten. Dep droog en verpak.